Notyfikacja żywności prozdrowotnej vademecum obsługi systemu powiadamiania e-Sanepid

Szkolenie ma na celu przekazanie uczestnikom praktycznej wiedzy z zakresu notyfikacji produktów do Głównego Inspektora Sanitarnego w systemie powiadamiania e-Sanepid. W ramach spotkania omówiony zostanie katalog produktów podlegających notyfikacji.

Data szkolenia
Na zamówienie
Czas trwania
2 godz.
Koszt szkolenia (1 uczestnik)

Szkolenie ma na celu przekazanie uczestnikom praktycznej wiedzy z zakresu notyfikacji produktów do Głównego Inspektora Sanitarnego w systemie powiadamiania e-Sanepid. W ramach spotkania omówiony zostanie katalog produktów podlegających notyfikacji. Uczestnicy uzyskają także informację jak krok po kroku samodzielnie zgłosić produkt.

Podczas szkolenia przedstawione zostaną praktyczne problemy i ograniczenia wynikające z funkcjonalności systemu, wraz ze wskazówkami jak wówczas działać. Ponadto zdradzimy, które dane i dokumenty warto z wyprzedzeniem przygotować do notyfikacji, aby była sprawna i skuteczna. Podpowiemy też jak uzyskać dostęp do danych o produktach zgłaszanych przed marcem 2024 r.

W ramach szkolenia szczegółowo omówione zostaną także rodzaje statusów nadawane produktom w systemie i powiązanie między danymi w systemie a Rejestrem Produktów objętych powiadomieniem o pierwszym wprowadzeniu do obrotu prowadzonym przez GIS oraz możliwości wprowadzania korekt w powiadomieniach i ewentualne konsekwencje prawne niedokonania obowiązku notyfikacji.

HARMONOGRAM SZKOLENIA

Czas trwania szkolenia:
10:00
10:00 - 12:00
  1. Czym jest notyfikacja i jakie produkty jej wymagają?
  • podstawy prawne obowiązku notyfikacji z uwzględnieniem planowanych zmian przepisów
  • System powiadamiania po rewolucji – e-Sanepid
  • kategorie produktów objęte wymogiem zgłoszenia
  1. Etapy notyfikacji produktu krok po kroku
  • założenie konta
  • wniosek o połączenie kont
  • rejestracja produktu
  • wymagane dokumenty i dane
  • poprawne wpisywanie składników
  • brak składnika w bazie – jak kontaktować się z GIS?
  • finalizacja notyfikacji
  • wniosek o analizę formalno-prawną tj. wpis do rejestru
  1. System powiadamiania i rejestr – analiza statusów
  • brak statusu – co oznacza i z czym się wiąże?
  • status PWT kiedyś i obecnie
  • omówienie pozostałych statusów i sub-statusów
  1. Kiedy konieczna jest korekta lub zmiana notyfikacji
  2. Potencjalne sankcje za brak lub niewłaściwą notyfikację
  • aktualna perspektywa prawna i omówienie propozycji legislacyjnych

POZOSTAŁE SZKOLENIA Zobacz także

Food-law.pl - formularz kontaktowy

Czekamy na Ciebie Napisz do nas!

Nasze usługi kierujemy do wszystkich podmiotów prywatnych i publicznych związanych z sektorem rolno-spożywczym: przedsiębiorstw indywidualnych (producenci, przetwórcy, agenci, dystrybutorzy, importerzy) oraz organizacji. Pomagamy wszystkim – od międzynarodowych korporacji po start-upy.