Odpowiedzialność w łańcuchu żywnościowym – kto za co odpowiada?

Każdy podmiot prowadzący przedsiębiorstwo spożywcze musi liczyć się z odpowiedzialnością prawną za niespełnienie wymogów prawa żywnościowego. W zależności od wagi naruszenia grożą określone sankcje – od niewysokich kar pieniężnych do zakazu prowadzenia działalności.

Data szkolenia
Na zamówienie
Czas trwania
ok. 2 godz.
Koszt szkolenia (1 uczestnik)
Do wyceny

Każdy podmiot prowadzący przedsiębiorstwo spożywcze musi liczyć się z odpowiedzialnością prawną za niespełnienie wymogów prawa żywnościowego. W zależności od wagi naruszenia grożą określone sankcje – od niewysokich kar pieniężnych do zakazu prowadzenia działalności. Niekiedy w grę wchodzi odpowiedzialność administracyjna (wtedy inspekcje kontrolne wydają nakazy i zakazy oraz kary finansowe), a innym razem odpowiedzialność karna (wtedy w grę wchodzi nawet kara pozbawienia i ograniczenia wolności). Wysokość kar pieniężnych i rodzaj sankcji uzależnione są także od danej inspekcji kontrolnej – inna jest sytuacja, jeśli kontrolę przeprowadza Państwowa Inspekcja Sanitarna, a inna gdy postępowanie prowadzi Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.

Obecnie łańcuchy dostaw żywności są bardzo rozbudowane. W produkcję i dystrybucję jednego produktu zaangażowani mogą być bardzo liczni przedsiębiorcy. W tym kontekście szczególnie istotna jest więc wiedza w zakresie tego, jak wygląda podział odpowiedzialności pomiędzy poszczególnymi pomiotami w łańcuchu produkcyjno-dystrybucyjnym, a innymi słowy: gdzie się zaczyna i gdzie kończy odpowiedzialność każdego z nich. Na tę potrzebę odpowiada proponowane szkolenie.

Szkolenie ma celu przedstawienie podstawowych zasad odpowiedzialności administracyjnej i karnej na rynku spożywczym. Stanowi swoiste ABC dla każdego podmiotu – czy to producenta surowców czy przetwórcy czy sprzedawcy – wprowadzającego żywność do obrotu. Przepisy prawne wyjaśniane są w kontekście kazusów z praktyki oraz na bazie orzecznictwa sądowego.

Każdy uczestnik otrzymuje certyfikat oraz prezentację ze szkolenia w pliku PDF.

W przypadku każdego szkolenia istnieje możliwość indywidualnego wdrożenia pre- oraz post-testów wiedzy dla uczestników. Jeśli chcesz uzyskać ofertę prosimy o wcześniejszy kontakt na adres: szkolenia@food-law.pl

PROWADZĄCY: Szkolenie prowadzi prawnik Centrum Prawa Żywnościowego i Produktowego.

HARMONOGRAM SZKOLENIA

Czas trwania szkolenia:
10:00 - 12:00

Program szkolenia obejmuje:

  1. Inspekcje kontrolne nadzorujące rynek żywności w Polsce.
  2. Odpowiedzialność za bezpieczeństwo żywności.
  3. Odpowiedzialność za jakość handlową.
  4. Rodzaje sankcji i zasady ich nakładania.
  5. Podział odpowiedzialności pomiędzy producentem a dystrybutorem/sprzedawcą.

POZOSTAŁE SZKOLENIA Zobacz także

Szkolenia: Urzędowe kontrole żywności, pasz i karm dla zwierząt – co mogą inspekcje i przedsiębiorcy?

Urzędowe kontrole żywności, pasz i karm dla zwierząt – co mogą inspekcje i przedsiębiorcy?

Szkolenie obejmuje omówienie czynności, jakie mogą być podejmowane w toku kontroli poszczególnych organów prowadzących urzędową kontrolę żywności, pasz i karm dla zwierząt. W ramach szkolenia omówione zostaną także prawa i obowiązki przedsiębiorców podczas kontroli.

Data szkolenia
20 listopada 2025- ONLINE NA ŻYWO
Koszt szkolenia (1 uczestnik)
Szkolenia: Urzędowe kontrole żywności, pasz i karm dla zwierząt – co mogą inspekcje i przedsiębiorcy?
490 zł netto zł + VAT
Food-law.pl - formularz kontaktowy

Czekamy na Ciebie Napisz do nas!

Nasze usługi kierujemy do wszystkich podmiotów prywatnych i publicznych związanych z sektorem rolno-spożywczym: przedsiębiorstw indywidualnych (producenci, przetwórcy, agenci, dystrybutorzy, importerzy) oraz organizacji. Pomagamy wszystkim – od międzynarodowych korporacji po start-upy.