Wykaz składników jest jedną z podstawowych informacji, jakich na etykiecie środka spożywczego szuka nie tylko konsument, ale także inspekcja kontrolna. Przepisy prawa żywnościowego w zakresie deklaracji wykazu składników są złożone, przewidują szereg wyjątków, które często są trudne do zastosowania w praktyce i powodują wiele wątpliwości wśród producentów. Problemy z prawidłową deklaracją dotyczą nazewnictwa składników, deklaracji QUID, oznaczania alergenów czy możliwości pominięcia składników w wykazie. Poprawne zrozumienie i zastosowanie tych przepisów jest kluczowe dla prawidłowo zadeklarowanego wykazu składników i uniknięcia zakwestionowania przez organy urzędowej kontroli żywności.
Na szkoleniu omawiamy wszystkie kwestie, z jakimi w temacie wykazu składników mierzą się producenci żywności. Omawiamy szczegółowo zasady grupowania składników, ich nazewnictwa, możliwości pomijania niektórych z nich, stosowania dodatkowych elementów (np. gwiazdek i odnośników), deklaracji QUID, alergenów, dodatków do żywności, enzymów i aromatów. Przekazywana przez nas wiedza nie ogranicza się tylko do przepisów prawnych, ale obejmuje także najczęściej popełniane błędy oraz przykłady z praktyki organów urzędowej kontroli żywności i orzecznictwa sądów.
Program szkolenia obejmuje:
1.Zasady ogólne komponowania wykazu składników.
- nagłówek, kolejność składników (+ wyjątki)
- składniki wytworzone z nanomateriałów
- źródła prawidłowych nazw składników
- zwolnienia z deklaracji wykazu składników
2. Szczegółowe przepisy techniczne dotyczące deklaracji składników w wykazie.
- Oznaczanie składników należących do tej samej kategorii
- Deklaracja dodatków do żywności i enzymów spożywczych
- Wskazywanie nazw środków aromatyzujących, możliwość użycia określenia „naturalny” w odniesieniu do aromatów
- Witaminy i składniki mineralne w żywności wzbogacanej i suplementach diety
- Deklaracja roślinnych ekstraktów barwiących
- Oznaczanie składników złożonych (+ wyjątki)
3. Pominięcie komponentów i składników żywności w wykazie składników.
4. Podstawowe zasady deklaracji alergenów w wykazie składników.
5. Deklaracja QUID – wskazywanie ilościowej zawartości składnika w produkcie.
- Przypadki, w których powstaje obowiązek wskazywania ilościowej zawartości składnika/ów lub kategorii składników w produkcie
- Odstępstwa od wymogu deklaracji QUID
- Sposób deklaracji ilościowej zawartości składnika w etykietowaniu