Produkty konopne – praktyka i prawo, a skuteczność obrony produktu

Szkolenie ma na celu przekazanie konkretnej wiedzy z zakresu wykorzystania konopi, ze szczególnym uwzględnieniem sektora spożywczego i kosmetycznego.

Data szkolenia
Na zamówienie
Czas trwania
2 godz.
Koszt szkolenia
590 zł netto

Szkolenie ma na celu przekazanie konkretnej wiedzy z zakresu wykorzystania konopi, ze szczególnym uwzględnieniem sektora spożywczego i kosmetycznego. Podczas spotkania przedstawione zostaną praktyczne problemy, z jakimi borykają się przedsiębiorcy decydujący wprowadzić się na polski rynek oleje konopne, olejki CBD, susze do palenia, liquidy do waporyzacji i kosmetyki. Elementy teorii będą omówione z uwzględnieniem rzeczywistych przypadków rozstrzyganych przez organy urzędowej kontroli i sądy administracyjne. Poruszana problematyka obejmie ustalenie prawidłowej kwalifikacji prawnej produktów oraz podstawy znakowania i reklamy takich produktów – z naciskiem na aspekt konopny. Poruszane zostanie także zagadnienie tzw. „novel food” i kontrowersyjny temat obecności w produktach substancji THC.

Uczestnicy szkolenia otrzymają certyfikat uczestnictwa oraz materiały szkoleniowe w pliku PDF.
Szkolenie prowadzi prawniczka Centrum Prawa Żywnościowego i Produktowego – Alicja Michałowska.

HARMONOGRAM SZKOLENIA

Czas trwania szkolenia:
10:00 - 12:00

Program szkolenia obejmuje:

  1. Informacje podstawowe
  • przepisy dotyczące przeciwdziałania narkomanii i nowe limity THC w surowcu
  • wymogi prawne wykorzystania konopi w przemyśle
  1. Konopie w żywności
  • novel food (Katalog Komisji UE) i status produktów z konopi siewnych oraz CBD vs. najnowsze orzecznictwo
  • problematyka obecności THC w świetle stanowiska Głównego Inspektora Farmaceutycznego i prac nad zmianą rozporządzenia nr 1881/2006
  • CBD jako „narkotyk” – wyrok ws. Kanavape
  • status wniosków autoryzacyjnych novel food przed Komisją UE
  • ekstrakt, wyciąg i aromat konopny – dopuszczalność stosowania
  • żywność wzbogacana / suplement diety / produkt leczniczy – borderline products: prawidłowa kwalifikacja produktu spożywczego kluczem do sukcesu
  • dozwolone prawem konopne „chwyty marketingowe”
  1. Konopie w kosmetykach
  • dozwolone kosmetyczne składniki konopne
  • deklarowanie działania składników konopnych
  1. Konopie w suszu do palenia i liquidach do waporyzacji
  • prawidłowa kwalifikacja i wymogi formalne przed wprowadzeniem na rynek
  • aspekt akcyzowy
  • na co zwrócić uwagę, aby nie „podpaść” inspekcji

POZOSTAŁE SZKOLENIA Zobacz także

Plant-based food – prawne aspekty żywności roślinnej

Trend rozwoju sektora żywności roślinnej, jako alternatywy dla produktów odzwierzęcych, stale rośnie. Jeszcze do niedawna była to domena niszowych start-upów, ale obecnie rynkiem tym są coraz bardziej zainteresowane także duże firmy spożywcze, w tym także producenci tradycyjnego mięsa.

Data szkolenia
6 czerwca 2023- ONLINE NA ŻYWO
Koszt szkolenia
450 zł netto zł + VAT

Urzędowe kontrole żywności – prawo i praktyka

Szkolenie dotyczy praktycznych aspektów funkcjonowania w Polsce przebiegu urzędowych kontroli żywności z perspektywy przedsiębiorcy. Szkolenie opiera się na przykładach rzeczywistych decyzji inspekcji kontrolnych i orzeczeń sądowych..

Data szkolenia
13 czerwca 2023
Koszt szkolenia
790 zł netto zł + VAT

Czekamy na Ciebie Napisz do nas!

Nasze usługi kierujemy do wszystkich podmiotów prywatnych i publicznych związanych z sektorem rolno-spożywczym: przedsiębiorstw indywidualnych (producenci, przetwórcy, agenci, dystrybutorzy, importerzy) oraz organizacji. Pomagamy wszystkim – od międzynarodowych korporacji po start-upy.