Składniki suplementów diety zgodne z prawem – prawo i praktyka

Przedmiotem szkolenia jest omówienie reguł stosowania konkretnych składników w suplementach diety.

Data szkolenia
Na zamówienie
Czas trwania
2 godz.
Koszt szkolenia
450 zł netto

Przedmiotem szkolenia jest omówienie reguł stosowania konkretnych składników w suplementach diety. W ramach szkolenia uczestnicy zapoznają się z podstawowymi aktami prawnymi, bazami danych, opracowaniami i dokumentami naukowymi, które stanowią podstawę analizy dopuszczalności użycia wybranych substancji lub produktów w suplemencie diety, w tym dozwolonych witamin i składników mineralnych w dziennej porcji.

W szkoleniu przedstawiane zostaną praktyczne problemy, z jakimi borykają się przedsiębiorcy analizujący prawny status składników aktywnych. Uwzględnieniem przypadków rozstrzyganych przez organy urzędowej kontroli żywności i sądy administracyjne. Poruszona zostanie także problematyka braku harmonizacji przepisów suplementowych na poziomie UE i jej relacja względem swobody przepływu towarów. W tym kontekście omówione zostaną podstawowe założenia systemu SOLVIT i ciekawe rozstrzygnięcie ws. suplementu diety z witaminą D.

Dodatkowo podczas szkolenia podzielimy się praktycznymi sposobami weryfikacji podejścia Głównego Inspektora Sanitarnego do konkretnych składników, które zgromadziliśmy dzięki doświadczeniu w kontakcie z Inspekcją Sanitarną.

Uczestnicy szkolenia otrzymają certyfikat uczestnictwa oraz materiały szkoleniowe w pliku PDF.
Szkolenie prowadzi prawniczka Centrum Prawa Żywnościowego i Produktowego – Alicja Michałowska.

HARMONOGRAM SZKOLENIA

Czas trwania szkolenia:
10:00 - 13:00

Podczas webinaru omówione zostaną następujące zagadnienia:

  1. Akty prawne regulujące suplementy diety
    • ogólne przepisy prawa żywnościowego
    • dyrektywa 2002/46 i jej implementacja do polskiego prawa
    • rozporządzenie nr 1169/2011 i DRWS
    • rozporządzenie ws. novel food
  2. Pozaprawne źródła oceny składników suplementów diety
    • uchwały Zespołu ds. Suplementów diety
    • katalog Novel Food i rozporządzenia nr 2017/2470
    • lista BELFRIT i EuroFIR-NETTOX
    • rozporządzenia krajowe (Dania, Hiszpania)
    • rozporządzenie nr 1925/2006
    • monografie i opinie jednostek naukowych
    • lista WADA
    • inne
  3. Praktyczne wskazówki dotyczące analizy składników i polemiki z inspekcją
    • weryfikacja rejestrów suplementów diety i produktów leczniczych
    • udzielanie informacji przez GIS
    • przygotowanie argumentacji obronnej w razie zakwestionowania (case study)
  4. Brak harmonizacji prawa suplementowego i jej konsekwencje dla handlu w UE
    • swoboda przepływu towarów w UE
    • podstawowe założenia i narzędzia systemu SOLVIT
    • opinia Komisji UE ws. suplementu diety z witaminą D
  5. Potencjalne sankcje
    • sankcje karne
    • sankcje wykroczeniowe
    • sankcje administracyjne
    • wizerunkowe

POZOSTAŁE SZKOLENIA Zobacz także

Plant-based food – prawne aspekty żywności roślinnej

Trend rozwoju sektora żywności roślinnej, jako alternatywy dla produktów odzwierzęcych, stale rośnie. Jeszcze do niedawna była to domena niszowych start-upów, ale obecnie rynkiem tym są coraz bardziej zainteresowane także duże firmy spożywcze, w tym także producenci tradycyjnego mięsa.

Data szkolenia
6 czerwca 2023- ONLINE NA ŻYWO
Koszt szkolenia
450 zł netto zł + VAT

Urzędowe kontrole żywności – prawo i praktyka

Szkolenie dotyczy praktycznych aspektów funkcjonowania w Polsce przebiegu urzędowych kontroli żywności z perspektywy przedsiębiorcy. Szkolenie opiera się na przykładach rzeczywistych decyzji inspekcji kontrolnych i orzeczeń sądowych..

Data szkolenia
13 czerwca 2023
Koszt szkolenia
790 zł netto zł + VAT

Czekamy na Ciebie Napisz do nas!

Nasze usługi kierujemy do wszystkich podmiotów prywatnych i publicznych związanych z sektorem rolno-spożywczym: przedsiębiorstw indywidualnych (producenci, przetwórcy, agenci, dystrybutorzy, importerzy) oraz organizacji. Pomagamy wszystkim – od międzynarodowych korporacji po start-upy.