Przedmiotem szkolenia jest omówienie reguł stosowania konkretnych składników w suplementach diety. W ramach szkolenia uczestnicy zapoznają się z podstawowymi aktami prawnymi, bazami danych, opracowaniami i dokumentami naukowymi, które stanowią podstawę analizy dopuszczalności użycia wybranych substancji lub produktów w suplemencie diety, w tym dozwolonych witamin i składników mineralnych w dziennej porcji.
W szkoleniu przedstawiane zostaną praktyczne problemy, z jakimi borykają się przedsiębiorcy analizujący prawny status składników aktywnych. Uwzględnieniem przypadków rozstrzyganych przez organy urzędowej kontroli żywności i sądy administracyjne. Poruszona zostanie także problematyka braku harmonizacji przepisów suplementowych na poziomie UE i jej relacja względem swobody przepływu towarów. W tym kontekście omówione zostaną podstawowe założenia systemu SOLVIT i ciekawe rozstrzygnięcie ws. suplementu diety z witaminą D.
Dodatkowo podczas szkolenia podzielimy się praktycznymi sposobami weryfikacji podejścia Głównego Inspektora Sanitarnego do konkretnych składników, które zgromadziliśmy dzięki doświadczeniu w kontakcie z Inspekcją Sanitarną.
Uczestnicy szkolenia otrzymają certyfikat uczestnictwa oraz materiały szkoleniowe w pliku PDF.
Szkolenie prowadzi prawniczka Centrum Prawa Żywnościowego i Produktowego – Alicja Michałowska.