Znakowanie żywności przeznaczonej na rynek USA – prawo i praktyczne przykłady

W ramach szkolenia otrzymasz nie tylko wszelkie niezbędne informacje dotyczące ogólnych zasad znakowania produktów spożywczych kierowanych na rynek USA, ale dowiesz się o możliwych sposobach interpretacji i stosowania nowych przepisów, z uwzględnieniem praktyki rynkowej i praktyki FDA.

Data szkolenia
Czas trwania
5 godz.
Koszt szkolenia
590 zł netto

W ramach szkolenia otrzymasz nie tylko wszelkie niezbędne informacje dotyczące ogólnych zasad znakowania produktów spożywczych kierowanych na rynek USA, ale dowiesz się o możliwych sposobach interpretacji i stosowania nowych przepisów, z uwzględnieniem praktyki rynkowej i praktyki FDA.

Odbiorcy: Przedstawiciele przedsiębiorstw produkcyjnych lub handlowych dostarczających produkty żywnościowe na rynek USA lub planujący wprowadzenie na rynek USA produktów podlegających wymaganiom FDA.

Uczestnicy szkolenia otrzymają certyfikat uczestnictwa oraz materiały szkoleniowe w pliku PDF.

HARMONOGRAM SZKOLENIA

Czas trwania szkolenia:
10:00 - 15:00

Program szkolenia obejmuje następujące zagadnienia:

  1. System prawa żywnościowego w USA:
    • organy upoważnione do ustanowienia wymagań prawnych oraz ich kompetencje,
    • podstawowe przepisy prawne regulujące kwestie żywności i znakowania żywności.
  1. Wymagania prawne dotyczące znakowania żywności:
    • wyjaśnienie podstawowych pojęć dotyczących etykietowania (Principal Display Panel, Information Panel, Nutrition Panel),
    • wykaz i omówienie informacji, które należy obowiązkowo umieścić na etykiecie,
    • zasady dotyczące prezentacji informacji na etykiecie (rozmieszczenie, wielkość czcionki).
  1. Wymagania FDA dotyczące deklaracji wartości odżywczej – omówienie wraz z przykładami:
    • graficzna prezentacja informacji o wartości odżywczej
    • sposób kalkulacji „per serving”
    • zasady zaokrągleń
  1. Oświadczenia żywieniowe:
    • warunki zastosowania,
    • przykłady oświadczeń i kalkulacji
  1. Warunki użycia na etykiecie pojęć wzmacniających przekaz marketingowy:
    • „Gluten Free”; „GMO Free”.
  1. Odpowiedzialność za wprowadzenie do obrotu produktów błędnie oznakowanych:
    • Zakres i rodzaj odpowiedzialności

 

POZOSTAŁE SZKOLENIA Zobacz także

Plant-based food – prawne aspekty żywności roślinnej

Trend rozwoju sektora żywności roślinnej, jako alternatywy dla produktów odzwierzęcych, stale rośnie. Jeszcze do niedawna była to domena niszowych start-upów, ale obecnie rynkiem tym są coraz bardziej zainteresowane także duże firmy spożywcze, w tym także producenci tradycyjnego mięsa.

Data szkolenia
6 czerwca 2023- ONLINE NA ŻYWO
Koszt szkolenia
450 zł netto zł + VAT

Urzędowe kontrole żywności – prawo i praktyka

Szkolenie dotyczy praktycznych aspektów funkcjonowania w Polsce przebiegu urzędowych kontroli żywności z perspektywy przedsiębiorcy. Szkolenie opiera się na przykładach rzeczywistych decyzji inspekcji kontrolnych i orzeczeń sądowych..

Data szkolenia
13 czerwca 2023
Koszt szkolenia
790 zł netto zł + VAT

Czekamy na Ciebie Napisz do nas!

Nasze usługi kierujemy do wszystkich podmiotów prywatnych i publicznych związanych z sektorem rolno-spożywczym: przedsiębiorstw indywidualnych (producenci, przetwórcy, agenci, dystrybutorzy, importerzy) oraz organizacji. Pomagamy wszystkim – od międzynarodowych korporacji po start-upy.