Wyniki kontroli jakości jaj

Wyniki kontroli jakości jaj
W kwietniu 2025 r. IJHARS opublikowała wyniki kontroli jakości jaj. Niniejsze kontrole odbyły się w roku 2024, w 96 sklepach, na terenie całej Polski.
 
W 1/3 placówek handlowych stwierdzono zastrzeżenia do sposobu przedstawienia informacji o produkcie. Ponadto zweryfikowano cechy organoleptyczne wybranych partii jaj.
 

Inspektorzy IJHARS skontrolowali oznakowanie 318 partii jaj o łącznej liczbie 58 000 sztuk, w przypadku 86 partii (27 %) zakwestionowano informacje i ich sposób przedstawienia dla konsumentów.

 

W przypadku jaj oferowanych do sprzedaży luzem stwierdzono następujące nieprawidłowości m.in. brak podania w miejscu sprzedaży w sposób łatwo widoczny i czytelny dla konsumenta:

  • klasy wagowej,
  •  metody chowu kur,
  •  objaśnienia znaczenia kodu producenta,
  • daty minimalnej trwałości.
 

W większości przypadków nieprawidłowości dotyczyły jaj oferowanych do sprzedaży w opakowaniach jednostkowych. W ww. zakresie stwierdzono następujące nieprawidłowości m.in.:

 
  • umieszczenie daty minimalnej trwałości na opakowaniu w sposób nietrwały i łatwy do usunięcia;
 
  •  naniesienie daty minimalnej trwałości bezpośrednio na inne informacje, przez co te dane stały się nieczytelne;
 
  •  nieprawidłowe wyznaczenie daty minimalnej trwałości, którą ustalono na więcej niż 28 dni od daty zniesienia;
 
  • brak lub niewłaściwie opisanie metody chowu, np.: użycie sformułowania „chów klatkowy” zamiast aktualnie obowiązującego „jaja z chowu w ulepszonych klatkach”;
 
  •  niewłaściwej prezentacji metody chowu kur poprzez umieszczenie jej nad kodem kreskowym, na krawędzi pokrywy opakowania, przez co była słabo widoczna i nieczytelna;
 
  •  brak lub nieprawidłowe dane producenta/ podmiotu wprowadzającego jaja do obrotu;
 
  •  brak kodu zakładu pakowania jaj lub wskazanie nieprawidłowego kodu;
 
  •  brak lub niewłaściwie objaśnienie znaczenia kodu producenta;
 
  •  brak podania ilości jaj w opakowaniu.
 
 Więcej informacji dotyczących wyników kontroli jakości jaj dostępnych jest na stronie internetowej IJHARS pod następującym adresem: https://www.gov.pl/web/ijhars/wyniki-kontroli-jakosci-jaj
 
W Centrum Prawa Żywnościowego i Produktowego każdego dnia wspieramy przedsiębiorców z branży spożywczej, w tym również w zakresie znakowania środków spożywczych. Zachęcamy do kontaktu z naszymi Ekspertami!
 
📱 22 398 60 79
📍 Wiejska 17 lok. 6, 00-480 Warszawa
✉️ biuro@food-law.pl
🌐 www.food-law.pl
 

Trwają konsultacje publiczne w sprawie rewizji rozporządzenia dotyczącego produktów kosmetycznych.