Stosując w produkcji żywności barwniki spożywcze należy zwrócić szczególną uwagę na załącznik do rozporządzenia nr 1333/2008. w załączniku tym znajduje się bowiem wykaz barwników, w przypadku których użycia, etykiety środków spożywczych powinny zawierać dodatkową informację o treści:
„[nazwa lub numer barwnika(-ów)] może mieć szkodliwy wpływ na aktywność i skupienie uwagi u dzieci.”
Zgodnie z ww. przepisem informacja ta będzie musiała znaleźć się na etykietach środków spożywczych zawierających następujące barwniki:
-
- Żółcień pomarańczowa (E 110)
-
- Żółcień chinolinowa (E 104)
-
- Azorubina/karmoizyna (E 122)
-
- Czerwień allura (E 129)
-
- Tartrazyna (E 102)
-
- Pąs 4R (E 124)
Niemniej jednak warto zaznaczyć, iż ww. załącznik rozporządzenia nr 1333/2008 przewiduje również zwolnienie z obowiązku podawania tej informacji dla:
a) środków spożywczych w przypadku których barwnik(-i) został(-y) użyty(-e) do celów oznakowania sanitarnego lub do celów innych oznakowań na produktach mięsnych lub do celów dekoracyjnego barwienia lub stemplowania skorup jaj,
b) napojów o zawartości alkoholu większej niż 1,2 % objętościowo.