Poliole jako dodatek do żywności – zmiany na rynku wyrobów cukierniczych

Poliole jako dodatek do żywności – zmiany na rynku wyrobów cukierniczych

Już ósmego sierpnia bieżącego roku zmienią się zasady stosowania polioli w niektórych wyrobach cukierniczych o obniżonej wartości energetycznej. Wśród produktów objętych zmianą znajdą się m.in. marcepan, gumy owocowe, twarde lizaki i drażetki odświeżające oddech.

Poliole są niskokalorycznymi substancjami słodzącymi i mogą być stosowane w celu częściowego lub całkowitego zastąpienia kalorycznych cukrów w niektórych wyrobach cukierniczych. Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie dodatków do żywności zasadniczo nie zezwala na stosowanie polioli w napojach ze względu na możliwość działania przeczyszczającego, jednakże w przypadku żywności stałej takiej jak wyroby cukiernicze prawdopodobnie nie mają one niepożądanych efektów przeczyszczających.

Rozporządzenie (WE) nr 1333/2008 zezwala obecnie na ich stosowanie na poziomie quantum satis m.in. w kategorii żywności 05.2 „Pozostałe wyroby cukiernicze, w tym pastylki i drażetki odświeżające oddech” m.in. w celu całkowitego zastąpienia cukrów w produktach bez dodatku cukrów. Rozszerzenie możliwości stosowania polioli dotyczy jedynie częściowego zastąpienia cukrów w tych samych rodzajach produktów, w związku z czym będą one stosowane na poziomie niepowiązanym z niepożądanymi efektami przeczyszczającymi.

Na mocy nowego rozporządzenia Komisji (UE) nr 2021/1175 w części E załącznika II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 w kategorii żywności 05.2 „Pozostałe wyroby cukiernicze, w tym pastylki i drażetki odświeżające oddech” dodaje się pozycję w brzmieniu: „Tylko twarde cukierki i lizaki, cukierki do żucia, gumy owocowe i piankowe produkty cukiernicze/pianki żelowe, lukrecja, nugat, marcepan, pastylki i drażetki odświeżające oddech oraz silnie aromatyzowane pastylki odświeżające gardło, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru”.

Tym samym grupa produktów w których możliwe jest stosowanie polioli (na poziomie quantum satis) w kategorii żywności 05.2 (Pozostałe wyroby cukiernicze, w tym pastylki i drażetki odświeżające oddech) została powiększona o produkty wymienione powyżej, które spełniają przy tym warunek obniżonej wartości energetycznej lub są bez dodatku cukru.

Tekst rozporządzenia Komisji (UE) nr 2021/1175 znajdą Państwo TUTAJ.

Jakość handlowa przekąsek słonych

Jakość handlowa przekąsek słonych

W listopadzie 2024 roku Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych poinformowała o przeprowadzonych wynikach kontroli jakości przekąsek słonych.