W związku z brakiem wytycznych Unii Europejskiej, Irlandzki Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (Food Safety Authority of Ireland – FSAI) opracował dokument, który stanowi wytyczne dla producentów suplementów diety oraz podmiotów działających na rynku spożywczym w zakresie oceny bezpieczeństwa „probiotyków” stosowanych w suplementach diety w Irlandii.

Co ważne, irlandzkie wytyczne powstały w celu wypełnienia luki w regulacji na poziomie europejskim w zakresie oceny bezpieczeństwa probiotyków i ułatwienia przedsiębiorcom irlandzkim poruszania się w tym obszarze, ale mogą być również stosowane pomocniczo przez przedsiębiorców działających na rynku polskim jako praktyczna wskazówka. Dlatego zachęcamy do zapoznania się z dokumentem.

Pełny dokument do pobrania: https://lnkd.in/eSFFJdhr

Zapraszamy do skorzystania z usług naszej Kancelarii FOOD LAW Centrum Prawa Żywnościowego i Produktowego, która oferuje kompleksowe wsparcie prawne dla firm działających na rynku spożywczym, w tym suplementów diety. Nasz zespół ekspertów pomoże Państwu w interpretacji przepisów, wdrożeniu najlepszych praktyk oraz zapewnieniu pełnej zgodności z obowiązującymi regulacjami krajowymi i międzynarodowymi.

Skontaktuj się z nami, aby uniknąć ryzyka związanego z wprowadzaniem produktów na rynek! ⚖️🌱

📞 22 398 60 79
📌 Wiejska 17 lok. 6, 00-480 Warszawa
📧 biuro@food-law.pl
🌐 www.food-law.pl