19 marca 2025 r. Komisja Europejska opublikowała zaktualizowany przewodnik „Frequently Asked Questions on Organic Rules”, który zawiera odpowiedzi na kluczowe pytania dotyczące unijnych przepisów w zakresie produkcji ekologicznej, a także pomaga w interpretacji przepisów rozporządzenia (UE) 2018/848.
Co znajdziemy w przewodniku?
- Zakres certyfikacji ekologicznej – przewodnik wyjaśnia, które produkty mogą być oznaczone jako ekologiczne, w tym nie tylko żywność i pasze, ale także np. algi, drożdże, herbaty czy zioła.
- Logo produkcji ekologicznej – omówiono dokładne zasady jego stosowania, zarówno na produktach jednostkowych, jak i w kontekście restauracji czy cateringu.
- Etykietowanie i certyfikacja – przewodnik rozwiewa wątpliwości związane z użyciem określeń „bio” i „eko”, a także wymaganiami dla produktów importowanych spoza UE.
- Produkty wyłączone z certyfikacji – oprócz kosmetyków czy detergentów, przewodnik wyjaśnia również, dlaczego surowce mineralne (np. sól), woda mineralna czy produkty tytoniowe nie mogą być uznawane za ekologiczne.
- Nowe interpretacje dla mniej typowych produktów – dokument zawiera szczegółowe informacje o kombuchy, spirulinie, korku naturalnym, oleju z opuncji, a także np. fermentowanych napojach roślinnych i przyprawach w proszku.
Dlaczego warto zapoznać się z przewodnikiem?
Dokument odpowiada na wiele praktycznych pytań, jakie mogą mieć producenci i sprzedawcy, a także pomaga w unikaniu błędów związanych z oznakowaniem czy certyfikacją. To niezbędne narzędzie dla każdego, kto działa w branży ekologicznej w UE.
Pełna treść przewodnika dostępna jest na stronie Komisji Europejskiej: https://agriculture.ec.europa.eu/farming/organic-farming/organics-glance_pl#documents
📞 22 398 60 79
📌 Wiejska 17 lok. 6, 00-480 Warszawa
📧 biuro@food-law.pl
🌐 www.food-law.pl