Alternatywne źródła białka

Alternatywne źródła białka
Białko jest jednym z najważniejszych składników odżywczych w żywieniu człowieka. Głównym źródłem białka są oczywiście produkty pochodzenia zwierzęcego. Jednakże, obecnie wśród konsumentów, zauważalne jest wysokie zainteresowanie alternatywnymi źródłami białka. Są to m.in.: soja, groch, fasola, ciecierzyca, ale również organizmy jednokomórkowe (np. drożdże) oraz organizmy morskie (takie jak kryl czy algi).
 
Do niekonwencjonalnych źródeł białka, szeroko dyskutowanych na świecie, w tym w naszym kraju, można również zaliczyć insekty (czyli owady jadalne).
 
Nasza kancelaria oferuje wsparcie m.in. w zakresie nowej żywności:
  • przy weryfikacji składników pod kątem spełnienia wymagań dotyczących tzw. novel food,
  •  procedurze uzyskania zezwolenia na wprowadzenie na rynek unijny,
  •  notyfikacji tradycyjnej żywności pochodzącej z państwa trzeciego,
  •  konsultacjach dotyczących ustalenia statusu składników przed właściwymi organami kontrolnymi.
 
 Jesteś zainteresowany wprowadzaniem do obrotu innowacyjnego źródła białka, w tym nowej żywności. Skontaktuj się z naszym Zespołem już dziś!
 
📞 22 398 60 79
📌 Wiejska 17 lok. 6, 00-480 Warszawa
📧 biuro@food-law.pl
🌐 www.food-law.pl
 
Nadzór nad kosmetykami w 2024 roku

Nadzór nad kosmetykami w 2024 roku

W lutym 2025 r. opublikowano wyniki kontroli przeprowadzonych przez organy kontrolne inspekcji sanitarnej, w ramach prowadzonego nadzoru nad produktami kosmetycznymi.   W 2024 r.