Etykieta produktu spożywczego stanowi nie tylko istotny element marketingowy, ale również informacyjny. Poprawna treść etykiety produktu umożliwia odbiorcom podejmowanie bezpiecznych i świadomych decyzji zakupowych. Obowiązujące przepisy nakładają na producentów żywności wymóg przedstawiania konsumentom szeregu informacji o produkcie. Zatem co powinna zawierać etykieta produktu spożywczego?
Co powinna zawierać etykieta produktu spożywczego? Zgodnie z art. 9 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku na etykiecie produktu spożywczego powinny się znaleźć następujące elementy:
Ø nazwa żywności;
Ø wykaz składników;
Ø wszelkie składniki lub substancje pomocnicze w przetwórstwie, powodujące alergie lub reakcje nietolerancji, użyte przy wytworzeniu lub przygotowywaniu żywności i nadal obecne w produkcie gotowym, nawet jeżeli ich forma uległa zmianie;
Ø ilość określonych składników lub kategorii składników;
Ø ilość netto żywności;
Ø data minimalnej trwałości lub termin przydatności do spożycia;
Ø wszelkie specjalne warunki przechowywania lub warunki użycia;
Ø nazwa lub firma i adres podmiotu działającego na rynku spożywczym;
Ø kraj lub miejsce pochodzenia;
Ø instrukcja użycia, w przypadku gdy w razie braku takiej instrukcji odpowiednie użycie danego środka spożywczego byłoby utrudnione;
Ø rzeczywista zawartość objętościowa alkoholu w odniesieniu do napojów alkoholowych o zawartości alkoholu wyższej niż 1,2% objętościowo;
Ø informacja o wartości odżywczej;
Należy mieć na uwadze, że w przypadku niektórych rodzajów środków spożywczych istnieją dodatkowe przepisy wskazujące wymogi co do znakowania produktów z określonego sektora (np. etykieta czekolady musi zawierać określenie „masa kakaowa minimum … %”). Informacje wskazane w art. 9 rozporządzenia nr 1169/2011 nie wyczerpują wszystkich możliwości, jakie obowiązkowo muszą pojawić się na etykiecie poszczególnych rodzajów środków spożywczych. Ponadto niekiedy istnieją wyłączenia dla niektórych produktów z obowiązku wskazywania wszystkich informacji określonych w art. 9 rozporządzenia nr 1169/2011.
Zakres informacji obowiązkowych, jakie muszą pojawić się w oznakowaniu produktów spożywczych, musi być ustalany osobno dla każdego produktu, z uwzględnieniem jego rodzaju, właściwości i odpowiednich przepisów. Zatem odpowiedź na pytanie co powinna zawierać etykieta produktu spożywczego, powinna być udzielana indywidualnie dla ocenianego produktu.