Czy masło francuskie zawsze pochodzi z Francji? O znakowaniu produktów spożywczych

Czy masło francuskie zawsze pochodzi z Francji? O znakowaniu produktów spożywczych

Polecamy Państwu najnowszy odcinek podcastu Gazety Wyborczej „8:10″, którego gościem była dr Agnieszka Szymecka-Wesołowska. Rozmowa dotyczyła aktualnych wymogów dotyczących znakowania żywności oraz zmian, jakich w najbliższym czasie możemy się spodziewać.

W ramach rozmowy poruszono kwestie informowania konsumentów o pochodzeniu całego produktu oraz poszczególnych składników i zasady dotyczące znakowania alternatyw mięsa oraz nabiału. Nie zabrakło również tematu kar i sankcji, jakie na producentów błędnie znakujących żywność mogą nakładać organy kontrolne.

Pełną rozmowę, która jest częścią cyklu edukacyjnego „Jedna planeta. Jedno życie. Żywność” znajdą Państwo TUTAJ.

Nowe oznaczenie na żywności z owadów

Nowe oznaczenie na żywności z owadów

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi opublikowało projekt rozporządzenia dotyczącego znakowania żywności zawierającej owady, które zostały zatwierdzone jako „nowa żywność”.