Czy owoce można „malować”?

Czy owoce można „malować”?

Internet obiegło nagranie, na którym widać ubranych w białe fartuchy pracowników malujących żółte jabłka na czerwono. Miało to poprawić ich wygląd i wpłynąć na wzrost sprzedaż. Pod filmikiem umieszczono nawet ostrzeżenie, by nie jeść czerwonych jabłek, chyba że są ekologiczne. W innym wypadku mogą powodować one reakcję alergiczną z powodu spryskiwania ich pestycydami.

Po weryfikacji okazało się jednak, że na filmie widać produkcję czekoladowych przysmaków chińskiej firmy cukierniczej, które jedynie swoim wyglądem miały przypominać czerwone jabłka. Ponieważ wspomniany film stał się popularnym viralem, redakcja serwisu „Sprawdzam” należącego do Agence France-Presse, zapytała de Agnieszki Szymeckiej-Wesołowskiej, czy owoce można „malować”?

Ekspertka naszej Kancelarii, powołując się na unijne przepisy wyjaśniła, dlaczego barwienie żywności nieprzetworzonej jest niedozwolone oraz odniosła się do możliwości wprowadzenia „dodatku tzw. żywności barwiącej”.

Zapraszamy do zapoznania się z całym artykułem, który jest dostępny TUTAJ.

Jakie informacje obowiązkowe powinny znaleźć się na opakowaniu zbiorczym w którym żywność jest prezentowana w obrocie?