Czy sód może być deklarowany jako składnik mineralny na etykiecie?

Czy sód może być deklarowany jako składnik mineralny na etykiecie?

Czy sód może być deklarowany jako składnik mineralny na etykiecie? 

 
Oświadczenia żywieniowe to temat, który rodzi wiele pytań. Jednym z nich jest możliwość deklarowania zawartości sodu jako składnika mineralnego. Jak to wygląda w świetle przepisów UE?
 

Przepisy unijne:

Rozporządzenie nr 1924/2006 wskazuje, że oświadczenia żywieniowe, takie jak „zawiera…”, mogą być stosowane, jeśli spełnione są określone warunki. Dla witamin i składników mineralnych, produkt musi zawierać przynajmniej znaczącą ilość, określoną w przepisach.
 

Problem z sodem:

Sód nie jest traktowany jako „składnik mineralny” w świetle rozporządzeń nr 1169/2011 i nr 1924/2006. Co więcej, w przypadku sodu nie określono referencyjnej wartości spożycia (DRWS). W przypadku tego składnika nie można wprost odwołać się do warunków oświadczenia „źródło…”.
 

Co zatem zrobić?

Aby legalnie zadeklarować obecność sodu:
  • Należy udowodnić, że jego ilość w porcji produktu wykazuje działanie odżywcze lub fizjologiczne.
  • Sód powinien pochodzić z dozwolonych form chemicznych i nie pełnić w produkcie funkcji technologicznej.
 
Polska wersja językowa rozporządzenia – uwaga na pomyłki!
Inne wersje językowe (np. angielska, niemiecka) wyraźnie wskazują, że te same zasady, co dla witamin obowiązują również względem składników mineralnych. W polskim tekście rozporządzenia nr 1924/2006 brakuje odniesienia do składników mineralnych w opisie warunków stosowania oświadczenia „zawiera…”.
 
Masz pytania dotyczące etykietowania produktów? Napisz do nas!
 
📞 22 398 60 79
📌 Wiejska 17 lok. 6, 00-480 Warszawa
📧 biuro@food-law.pl
🌐 www.food-law.pl
 
Jakość handlowa przekąsek słonych

Jakość handlowa przekąsek słonych

W listopadzie 2024 roku Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych poinformowała o przeprowadzonych wynikach kontroli jakości przekąsek słonych.