Syropu glukozowego nie będzie można zadeklarować na etykiecie środka spożywczego jako „cukier”.
Jak wskazuje bowiem zał. VII cz. B pkt 11 rozporządzenia nr 1169/2011 stosowanie w wykazie składników nazwy kategorii „cukier” jest dozwolone wyłącznie w odniesieniu do wszystkich rodzajów sacharozy.
Pomocnym w rozstrzygnięciu czy dany składnik stanowi rodzaj sacharozy jest załącznik do rozporządzenia MRiRW w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej niektórych półproduktów i produktów przemysłu cukrowniczego – rozporządzenia implementującego dyrektywę Rady 2001/111/WE dotyczącą niektórych rodzajów cukrów przeznaczonych do spożycia przez ludzi, w świetle którego za sacharozę można uznać:
- cukier przemysłowy,
- cukier (cukier biały),
- cukier ekstra biały (cukier rafinowany),
- płynny cukier (roztwór cukru).
Zatem wyżej wymienione surowce mogłyby być deklarowane w wykazie składników pod ogólną nazwą „cukier”. Natomiast syropu glukozowego nie będzie można już tak zadeklarować.
Jak wskazuje bowiem pkt 7 ww. załącznika:
„Syrop glukozowy jest oczyszczonym i zagęszczonym roztworem wodnym odżywczych węglowodanów uzyskanych ze skrobi lub inuliny, (…)”.