Debata: Nasze drogie tanie jedzenie

Debata: Nasze drogie tanie jedzenie

Sklepowe półki uginają się od produktów spożywczych. Duża ich część wyląduje w koszu. W Polsce wyrzuca się aż 5 milionów ton żywności rocznie. A przecież jej produkcja ma bardzo duży wpływ na środowisko naturalne – od karczowania lasów pod uprawy, przez zanieczyszczenie gleby i wód nawozami sztucznymi, aż po CO2 wytworzone podczas transportu.

Oddziaływanie branży spożywczej na środowisko będzie tematem debaty „Nasze drogie tanie jedzenie”, która odbędzie się już 8 grudnia 2021 roku, jako jedno z wydarzeń związanych z projektem „Jedna Planeta. Jedno Życie. Żywność”. Do udziału w dyskusji zaproszona została dr Agnieszka Szymecka-Wesołowska, która pojawi się w panelu „Marnowanie żywności – przyczyny, rozwiązania, ramy prawne”.

Debata transmitowana będzie w mediach społecznościowych Gazety Wyborczej. Ze szczegółami wydarzenia mogą się Państwo zapoznać TUTAJ.

Zapraszamy!

Jakość handlowa przekąsek słonych

Jakość handlowa przekąsek słonych

W listopadzie 2024 roku Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych poinformowała o przeprowadzonych wynikach kontroli jakości przekąsek słonych.