Warunki stosowania dodatków do żywności ciągle wzbudzają wątpliwości praktyczne. Jak ustalić ich dopuszczalny poziom dla galaretki, która w momencie sprzedaży jest proszkiem?
W pierwszej kolejności należy zauważyć, że według rozporządzenia nr 1333/2008 „galaretka” jest klasyfikowana do kategorii numer 16 „Desery”. Trzeba jednak zaznaczyć, że normy regulujące dopuszczalną ilość dodatków do żywności dotyczą produktu gotowego do spożycia, nie formy dostępnej dla konsumenta na etapie zakupu. Oznacza to, że maksymalna ilość sukralozy 400 mg na kilogram powinna być zachowana w gotowej do spożycia galaretce przygotowanej zgodnie z instrukcjami na etykiecie. Wyjątkiem są galaretki należące do kategorii „suplementów diety”. Tu zastosowanie znajdą inne wymogi uzależnione od tego, w jakiej formie suplement diety ma być docelowo spożywany przez konsumenta.
Mając jakiekolwiek wątpliwości dotyczące dodatków do żywności, prosimy nie zwlekać i skontaktować się z FOOD LAW | Centrum Prawa Żywnościowego. Doradzimy, czy i w jakiej ilości dany dodatek może być użyty w ocenianym produkcie spożywczym, zapewniając Państwu zgodność z przepisami.