Podmioty planujące wprowadzić produkt spożywczy na rynek muszą spełnić określone wymagania. Wszystkie jednostki działające na rynku spożywczym są odpowiedzialne za bezpieczeństwo zdrowotne żywności i powinny zagwarantować zgodność sprzedawanych produktów z obowiązującymi przepisami prawa żywnościowego. W niektórych sytuacjach odpowiedź na pytani jak wprowadzić produkt spożywczy na rynek nie jest taka oczywista.
Zgodnie z rozporządzeniem nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002 r. produkty spożywcze wprowadzane na rynek powinny być stosownie etykietowane lub oznakowane w celu ułatwienia możliwości ich śledzenia, za pomocą stosownej dokumentacji lub informacji, zgodnie z odnośnymi wymogami lub bardziej szczegółowymi przepisami. Etykieta produktu powinna zawierać wszystkie wymagane dla danego środka spożywczego informacje wskazane w art. 9 rozporządzenia nr 1169/2011. Ponadto wprowadzając produkt na rynek polski, konieczne jest podanie konsumentom informacji w języku polskim. W celu potwierdzenia jakości produkowanego produktu istnieje możliwość złożenia wniosku o ocenę jakości handlowej do Wojewódzkiego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Ocena jakości handlowej nie jest elementem obowiązkowym, ale stanowi skuteczny sposób sprawdzenia, czy środek spożywczy spełnia wymagania jakościowe, które zostały określone w przepisach. Zatem jak wprowadzić produkt spożywczy na rynek?
Podmioty wprowadzające po raz pierwszy do obrotu na terenie Polski suplementy diety, środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego lub środki spożywcze wzbogacone o witaminy i składniki mineralne muszą powiadomić o tym fakcie Głównego Inspektora Sanitarnego. Pozwoli to na wpisanie środka spożywczego do rejestru produktów objętych powiadomieniem o pierwszym wprowadzeniu do obrotu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej. Zasady wprowadzania do obrotu suplementów diety określają przepisy ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia z dnia 25 sierpnia 2006 r.
Wprowadzenie na rynek żywności, która nie posiada znaczącej historii bezpiecznego stosowania w celach żywieniowych przed 15 maja 1997 r. związane jest z koniecznością uzyskania zezwolenia wydawanego przez Komisję Europejską. W tym celu konieczne jest złożenie wniosku, którego wymogi administracyjne i naukowe określają przepisy rozporządzenia 2017/2469. Nowa żywność może być wprowadzana na rynek pod warunkiem że wydano na nią zezwolenie i została ona wpisana do unijnego wykazu, ustanowionego w drodze rozporządzenia 2017/2470.