Wyniki kontroli jakości piwa przeprowadzone przez IJHARS w 2022 r. pokazują, że nieprawidłowości dotyczyły przede wszystkim deklaracji na etykiecie.
Oznakowanie zweryfikowano w przypadku 234 partii, z czego w 104 stwierdzono nieprawidłowości (44,4%). Dotyczyły one m.in.:
- Braku oznakowania w języku polskim.
- Braku wskazania w nazwie informacji o procesach technologicznych, którym produkty zostały lub nie zostały poddane (np. „pasteryzowane”, „mikrofiltrowane”, „niepasteryzowane”, „niefiltrowane”).
- Stosowania napisów lub znaków graficznych sugerujących, że produkt został wyprodukowany w innym miejscu niż w rzeczywistości.
- W wykazie składników wskazano ,,słód” bez odniesienia do nazwy alergenu (tj. zboża z jakiego on pochodzi).
- Podawania niezgodnie z przepisami informacji m.in. o ilości nominalnej, warunkach przechowywania i dacie minimalnej trwałości.
W Food Law wspieramy podmioty z branży spożywczej w tworzeniu prawidłowych etykiet nie tylko piwa, ale również innych rodzajów środków spożywczych. Zachęcamy do kontaktu!