17 lipca 2025 r. Komisja Europejska przedstawiła projekt przewidujący zakaz umieszczania 29 określeń kojarzonych z mięsem [m.in.: „beef” (wołowina), „veal” (cielęcina), „pork” (wieprzowina), „poultry” (drób), „chicken” (kurczak), „bacon” (boczek), „wings” (skrzydełka), „chop” (kotlet), „sirloin” (polędwica), „drumstick” (podudzie), „ribs” (żeberka)] na etykietach alternatywnych produktów roślinnych. W projekcie stwierdzono, że „mięso” oznacza wyłącznie jadalne części zwierzęcia. Projekt trafi teraz do Parlamentu Europejskiego i Rady do dalszych prac legislacyjnych.
Uzasadnieniem mają być:
- ochrona przejrzystości – konsumenci mają mieć jasność, że produkt nie zawiera mięsa,
- zachowanie wartości kulturowych związanych z tradycyjnymi nazwami mięsa.
Obecnie – na poziomie unijnym – produkty na bazie roślin mogą używać tych terminów, o ile na opakowaniu wyraźnie zaznaczono, że produkt jest wytworzony z roślin i nie zawiera mięsa.
Co pozostało poza zakazem?
Interesujące jest, że takie określenia jak „burger” (burger), „sausage” (kiełbasa) czy „steak” (stek) nie zostały objęte zakazem w obecnym projekcie. Propozycje rozszerzenia zakazu o te nazwy są natomiast rozważane w osobnej inicjatywie francuskiej europosłanki Céline Imart, która to propozycja zostanie poddana pod głosowanie w Parlamencie Europejskim po wakacjach.
Jeżeli Państwa przedsiębiorstwo potrzebuje wsparcia w zakresie zgodności etykietowania produktów roślinnych z przepisami unijnymi, przygotowania dokumentacji regulacyjnej lub opracowania strategii prawno-komunikacyjnej — zapraszamy do kontaktu z naszym Zespołem Ekspertów ds. prawa żywnościowego.
Posiadamy wieloletnie doświadczenie w doradztwie prawnym dla firm z sektora spożywczego w obszarze prawa żywnościowego oraz compliance na rynku UE.
Źródło: https://www.greenqueen.com.hk/eu-commission-plant-based-meat-vegan-labelling-ban-veggie-burger/
📱 22 398 60 79
📍 Wiejska 17 lok. 6, 00-480 Warszawa
✉️ biuro@food-law.pl
🌐 www.food-law.pl

