Kofeina — aromat czy substancja aktywna?

Kofeina — aromat czy substancja aktywna?
Kofeina, zarówno ta pochodząca ze źródeł roślinnych, jak i syntetyczna, może pełnić w żywności dwojaką funkcję: jako składnik aktywny dostarczający energii albo jako aromat. To, jakie działanie kofeina pełni w danym produkcie, znajduje swoje odzwierciedlenie w jego znakowaniu.

Rola kofeiny w produkcie spożywczym zależy od jej ilości i działania:

  • Aromat: zazwyczaj są to mniejsze ilości kofeiny, których celem jest nadanie lub zmiana smaku/aromatu; prawidłowym oznaczeniem w wykazie składników jest „aromat: kofeina”.
  • Składnik aktywny: zwyczaj większe ilości kofeiny, które mają naukowo potwierdzone działanie fizjologiczne.
W przypadku kofeiny jako składnika aktywnego, należy rozważyć stosowne ostrzeżenia zgodne z rozporządzeniem nr 1169/2011.
Jeśli napój zawiera ponad 150 mg/l kofeiny, należy również pamiętać o wymogach wynikających z ustawy o zdrowiu publicznym.
Masz wątpliwości co do roli kofeiny w Twoim produkcie? Skontaktuj się z nami!
📞 22 398 60 79
📌 Wiejska 17 lok. 6, 00-480 Warszawa
📧 biuro@food-law.pl
Znaki segregacji odpadów – Australia

Znaki segregacji odpadów – Australia

W Unii Europejskiej trwają intensywne prace nad nowym rozporządzeniem dotyczącym opakowań, które ma wprowadzić obowiązkowe oznaczenia materiałów opakowaniowych oraz zasady segregacji odpadów...