Kofeina, zarówno ta pochodząca ze źródeł roślinnych, jak i syntetyczna, może pełnić w żywności dwojaką funkcję: jako składnik aktywny dostarczający energii albo jako aromat. To, jakie działanie kofeina pełni w danym produkcie, znajduje swoje odzwierciedlenie w jego znakowaniu.
Rola kofeiny w produkcie spożywczym zależy od jej ilości i działania:
- Aromat: zazwyczaj są to mniejsze ilości kofeiny, których celem jest nadanie lub zmiana smaku/aromatu; prawidłowym oznaczeniem w wykazie składników jest „aromat: kofeina”.
- Składnik aktywny: zwyczaj większe ilości kofeiny, które mają naukowo potwierdzone działanie fizjologiczne.
W przypadku kofeiny jako składnika aktywnego, należy rozważyć stosowne ostrzeżenia zgodne z rozporządzeniem nr 1169/2011.
Jeśli napój zawiera ponad 150 mg/l kofeiny, należy również pamiętać o wymogach wynikających z ustawy o zdrowiu publicznym.
Masz wątpliwości co do roli kofeiny w Twoim produkcie? Skontaktuj się z nami!