Ze sprawozdania rocznego z działalności IJHARS w 2019 roku wynika, że rok 2020 będzie obejmował jak co roku kontrole uwzględniające wszystkie aspekty jakości handlowej żywności, czyli:
- ocenę organoleptyczną,
- badania fizykochemiczne,
- prawidłowość znakowania.
Planuje się, że 6 grup artykułów rolno-spożywczych podda się kontrolom, które nakierowane będą głównie na sprawdzenie ich znakowania. Organ przyjrzy się również m.in. zjawisku tzw. „podwójnej jakości” żywności, prawidłowości stosowania w znakowaniu środków spożywczych dobrowolnego określenia „wolne od GMO” czy też deklaracji informacji o pochodzeniu podstawowego składnika wyrobu gotowego. Ponadto IJHARS będzie prowadzić m.in.:
- kontrole w obrocie detalicznym, w tym nadzór nad działalnością cateringową i restauracjami,
- kontrole na wszystkich etapach wprowadzania do obrotu owoców i warzyw,
- przekazywanie informacji o niebezpiecznych produktach żywnościowych do Inspekcji Weterynaryjnej,
- kontrola używania języka polskiego w zakresie odpowiadającym zadaniom IJHARS,
- nadzór w zakresie przepisów ustawy o towarach paczkowanych,
- nadzór w zakresie przepisów ustawy o gospodarce opakowaniami i odpadami opakowaniowymi.
Szczegół dotyczące działań IJHARS znajdą Państwo również TUTAJ