Art. 6 ust. 1 pkt 5 ustawy z dnia 5 grudnia 2008 r. o zapobieganiu oraz zwalczaniu zakażeń i chorób zakaźnych u ludzi (t.j. Dz. U. z 2024 r. poz. 924) stanowi, iż „Obowiązkowym badaniom sanitarno-epidemiologicznym, określonym na podstawie art. 10 ust. 2 pkt 2, podlegają: osoby podejmujące lub wykonujące prace, przy wykonywaniu których istnieje możliwość przeniesienia zakażenia lub choroby zakaźnej na inne osoby, nieposiadające aktualnego orzeczenia lekarskiego o zdolności do wykonywania prac, przy wykonywaniu których istnieje możliwość przeniesienia zakażenia lub choroby zakaźnej na inne osoby.”.
Na mocy powyższego przepisu, organy kontrolne inspekcji sanitarnej wymagają, aby takie osoby posiadały stosowane orzeczenia lekarskie do celów sanitarno-epidemiologicznych stwierdzające brak przeciwskazań do wykonywania prac w ww. zakresie.
Orzeczenia lekarskie do celów sanitarno-epidemiologicznych są wydane po przeprowadzeniu stosownych badań, w tym badań laboratoryjnych, które opierać się powinny m.in. na ocenie zagrożeń dla zdrowia i życia pracownika, występujących na danym stanowisku pracy.
Masz pytania dotyczące aktualnie wymaganych dokumentów i badań potwierdzających brak przeciwskazań do wykonywania prac w przemyśle spożywczym? Odpowiemy na wszelkie Wasze wątpliwości i zapytania. Skontaktuj się z naszymi Ekspertami już dziś!
📱 22 398 60 79
📍 Wiejska 17 lok. 6, 00-480 Warszawa
✉️ biuro@food-law.pl
🌐 www.food-law.pl