MIÓD SPADZIOWY Z BESKIDU WYSPOWEGO – ZAREJESTROWANA NAZWA

MIÓD SPADZIOWY Z BESKIDU WYSPOWEGO – ZAREJESTROWANA NAZWA

Nazwa „Miód spadziowy z Beskidu Wyspowego” została zarejestrowana jako 44. polska Chroniona Nazwa Pochodzenia. 5 sierpnia 2020 r. w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej opublikowano rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2020/1154 z dnia 29 lipca 2020 r. rejestrujące tę nazwę w rejestrze chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych.

Miód spadziowy z Beskidu Wyspowego to płynny lub skrystalizowany miód spadziowy pochodzący z górskich lasów jodłowych tego pasma górskiego. Co najmniej 95% ogólnej zawartości spadzi miodu musi stanowić spadź jodłowa (maksymalnie 5% spadzi może pochodzić z drzew liściastych). Spadź jodłowa pozyskiwana musi być przez pszczoły rasy kraińskiej linii Dobra. Cechą charakterystyczną miodu spadziowego z Beskidu Wyspowego jest ciemna czarno-zielona barwa (po skrystalizowaniu staje się jaśniejsza) oraz intensywny aromat, ze specyficznym, przypominającym żywicę zapachem.

Szczegółowe informacje na temat miodu znaleźć można TUTAJ oraz TUTAJ

Aktualizacja wyszukiwarki internetowej RWS

Aktualizacja wyszukiwarki internetowej RWS

Europejski Urząd Bezpieczeństwa Żywności zaktualizował wyszukiwarkę Referencyjnych Wartości Spożycia (RWS) (zwaną w skrócie: „DRV Finder”), która jest dostępna na stronie internetowej ...