MIÓD SPADZIOWY Z BESKIDU WYSPOWEGO – ZAREJESTROWANA NAZWA

MIÓD SPADZIOWY Z BESKIDU WYSPOWEGO – ZAREJESTROWANA NAZWA

Nazwa „Miód spadziowy z Beskidu Wyspowego” została zarejestrowana jako 44. polska Chroniona Nazwa Pochodzenia. 5 sierpnia 2020 r. w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej opublikowano rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2020/1154 z dnia 29 lipca 2020 r. rejestrujące tę nazwę w rejestrze chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych.

Miód spadziowy z Beskidu Wyspowego to płynny lub skrystalizowany miód spadziowy pochodzący z górskich lasów jodłowych tego pasma górskiego. Co najmniej 95% ogólnej zawartości spadzi miodu musi stanowić spadź jodłowa (maksymalnie 5% spadzi może pochodzić z drzew liściastych). Spadź jodłowa pozyskiwana musi być przez pszczoły rasy kraińskiej linii Dobra. Cechą charakterystyczną miodu spadziowego z Beskidu Wyspowego jest ciemna czarno-zielona barwa (po skrystalizowaniu staje się jaśniejsza) oraz intensywny aromat, ze specyficznym, przypominającym żywicę zapachem.

Szczegółowe informacje na temat miodu znaleźć można TUTAJ oraz TUTAJ