19 sierpnia br. weszło w życie rozporządzenie unijne nr 2024/2041 zmieniające rozporządzenie nr 432/2012 w odniesieniu do oświadczenia zdrowotnego dotyczącego monakoliny K z fermentowanego czerwonego ryżu.
Na mocy wspomnianego aktu prawnego, Komisja wycofała oświadczenie zdrowotne dotyczące monakoliny K ze sfermentowanego czerwonego ryżu z unijnego wykazu dopuszczonych oświadczeń zdrowotnych dotyczących żywności, stanowiącego załącznik do rozporządzenia nr 432/2012.
🚨 Począwszy od 19 sierpnia 2024 r. nie można już zatem stosować oświadczenia: „Monakolina K z fermentowanego czerwonego ryżu pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi”, które było dotychczas dozwolone w odniesieniu do żywności zapewniającej spożycie 10 mg monakoliny K.
💬 Jak wskazano w treści rozporządzenia, przedmiotowa zmiana jest konsekwencją poważnych obaw co do bezpieczeństwa spożycia monakolin ze sfermentowanego czerwonego ryżu oraz wprowadzonego w 2022 roku zakazu ich stosowania, gdy na porcję produktu zalecaną do dziennego spożycia przypada 3 mg i więcej tych substancji.
🔗 Z tekstem rozporządzenia można zapoznać się pod poniższym linkiem:
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=CELEX%3A32024R2041&qid=1722925725204
Chcesz być na bieżąco ze zmianami w prawie żywnościowym? Poznaj nasz Biuletyn FoodLaw365, który dostarczy Ci informacji o nowych przepisach, orzecznictwie i decyzjach organów 👉 https://lnkd.in/gGuP3yM5
📞 22 398 60 79
📌 Wiejska 17 lok. 6, 00-480 Warszawa
📧 biuro@food-law.pl
🌐 www.food-law.pl
#FoodLaw #Prawo #PrawoŻywnościowe #PrawoUniiEuropejskiej #Rozporządzenie #OświadczeniaZdrowotne #MonakolinaK