W lutym 2025 r. opublikowano wyniki kontroli przeprowadzonych przez organy kontrolne inspekcji sanitarnej, w ramach prowadzonego nadzoru nad produktami kosmetycznymi.
W 2024 r. skontrolowano 387 zakładów wytwarzających produkty kosmetyczne. Wydano 35 decyzji administracyjnych, w związku ze stwierdzonymi nieprawidłowościami.
Próbki kosmetyków do badań pobierane były w większości w dystrybucji. Do badań typowano kosmetyki polskich producentów. Do badań pobrano 434 próbki produktów kosmetycznych, w tym 3 próbki były niezgodne z wymaganymi.
Czystość mikrobiologiczna kosmetyków jest ważnym parametrem bezpieczeństwa zdrowia konsumentów. Kryteria jakości mikrobiologicznej oraz metody badań kosmetyków określone są w szeregu norm ISO.
Więcej informacji dotyczących nadzoru nad produktami kosmetycznymi dostępnych jest na stronie internetowej Głównego Inspektoratu Sanitarnego pod nw. linkami:
– https://www.gov.pl/web/gis/kontrole-zakladow-wytwarzajacych-produkty-kosmetyczne
– https://www.gov.pl/web/gis/badania-mikrobiologiczne-produktow-kosmetycznych
W Centrum Prawa Żywnościowego i Produktowego każdego dnia wspieramy przedsiębiorców z różnych branż, w tym również w zakresie znakowania i jakości produktów kosmetycznych. Zapraszamy do kontaktu z naszym Zespołem!
📱 22 398 60 79
📍 Wiejska 17 lok. 6, 00-480 Warszawa
✉️ biuro@food-law.pl
🌐 www.food-law.pl