Najnowsza wersja przewodnika po kategoriach żywności

Najnowsza wersja przewodnika po kategoriach żywności
Na stronie Komisji Europejskiej pod adresem: https://food.ec.europa.eu/…/additives/eu-rules_en… została udostępniona najnowsza – 7 wersja przewodnika pt.: „Dokument informacyjny opisujący kategorie żywności w części E załącznika II rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 w sprawie dodatków do żywności”, z lipca 2024 r., (z jęz. ang. „Guidance document describing the food categories in Part E of Annex II to Regulation (EC) No 1333/2008 on Food Additives”).
Niniejszy przewodnik został opracowany przez przedstawicieli Komisji Europejskiej po konsultacjach z ekspertami w zakresie dodatków do żywności z państw członkowskich UE oraz z zainteresowanymi stronami. Opisy kategorii żywności zawarte w ww. przewodniku mogą być przydatne dla organów kontrolnych z państw członkowskich oraz przemysłu spożywczego w celu zapewnienia prawidłowego wdrożenia i stosowania przepisów dotyczących dodatków do żywności.
Lista dopuszczonych dodatków do żywności wraz z warunkami ich użycia w poszczególnych kategoriach żywności została określona w załączniku II rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie dodatków do żywności (Dz. Urz. UE L 354 z 31.12.2008 r., s. 16, ze. zm.). Dodatki do żywności wymienione są tam w odpowiedniej kategorii żywności, do której mogą być dodawane. Lista ta umożliwia łatwą identyfikację dodatków do żywności dopuszczonych do stosowania w określonych środkach spożywczych. Zaktualizowana lista jest bardziej dostępna dla wszystkich zainteresowanych stron poprzez zwiększoną przejrzystość, w tym umożliwienie prawidłowego, a zatem bezpieczniejszego stosowanie dodatków do żywności w różnych kategoriach żywności.
W Centrum Prawa Żywnościowego i Produktowego każdego dnia wspieramy podmioty z branży spożywczej. Zachęcamy do kontaktu z naszymi Ekspertami!
📱 22 398 60 79
📍 Wiejska 17 lok. 6, 00-480 Warszawa
✉️ biuro@food-law.pl