Food Safety Authority of Ireland (FSAI) zaleca ograniczenie spożycia przez dzieci napojów lodowych (typu slush ice) zawierających glicerol. Kluczowe punkty:
- Dzieci ponniżej 4 lat: Unikać całkowicie.
- Wiek 5-10 lat: Ograniczyć do jednego napoju dziennie.
Glicerol E422 jest zatwierdzonym przez UE dodatkiem do żywności (rozporządzenie nr 1333/2008) i jest stosowany na zasadzie quantum satis m.in. w napojach smakowych, zastępuje częściowo lub całkowicie cukier oraz nadaje również charakterystyczną konsystencję napojom lodowym (typu sluch ice). Generalnie jego spożycie jest bezpieczne dla populacji ogólnej, ale istnieją obawy dotyczące jego wpływu na dzieci poniżej 10 r.ż., gdy jest spożywany w dużych ilościach – może wówczas powodować bóle głowy, nudności i wymioty u dzieci.
FSAI opracował dobrowolne wytyczne dla branży dotyczące stosowania minimalnej ilości glicerolu niezbędnej do produkcji napojów typu slush ice; upewnienia się, że ich klienci są świadomi zaleceń FSAI dla młodszych dzieci w odniesieniu do napojów typu slush ice; umieszczania w punktach sprzedaży ostrzeżeń stwierdzających, że „ten produkt zawiera glicerol i nie jest zalecany dla dzieci w wieku 4 lat i młodszych”; oraz unikania oferowania bezpłatnych dolewek napojów typu slush ice młodszym dzieciom.
Napisy ostrzegawcze dotyczące ograniczenia spożycia powinny być widoczne w punktach sprzedaży napojów lodowych typu slush ice – przy automatach, w supermarketach czy sklepach detalicznych.
FSAI poruszył tę kwestię z Komisją Europejską i innymi państwami członkowskimi. Wszelkie zmiany w obecnych przepisach dotyczących dodatków do żywności, które mogą być konieczne, będą musiały zostać przeprowadzone na szczeblu europejskim.
📱 22 398 60 79
📍 Wiejska 17 lok. 6, 00-480 Warszawa
✉️ biuro@food-law.pl
🌐 www.food-law.pl