Nowe wytyczne dotyczące znakowania napojów alkoholowych

Nowe wytyczne dotyczące znakowania napojów alkoholowych
20 sierpnia 2024 r. weszło w życie rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 14 lutego 2024 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych (Dz. U. 2024 poz. 217), które wprowadza zmiany w zasadach informowania konsumentów na temat napojów alkoholowych.
Jedną ze zmian jest określenie wymagań dotyczących użycia określenia „nalewka”. Wprowadzone zmiany mają zapewnić by konsument, który kupuje „nalewkę”, otrzymał produkt zgodny z jego oczekiwaniami.
Zgodnie z rozporządzeniem, aby użyć określenia „nalewka” produkt musi spełniać wymagania dla napoju spirytusowego, a także:
  • nie może być barwiony, aromatyzowany, nie należy dodawać do niego soku owocowego, zagęszczonego soku owocowego lub wyrobów winiarskich,
  • macerowanie powinno odbywać się przez co najmniej 15 dni i skutkiem tej maceracji lub tego przetwarzania jest uzyskanie przez ten napój spirytusowy dominującego smaku pochodzącego z innych produktów rolniczych lub środków spożywczych.
Zgodnie z § 2 rozporządzenia produkty, które zostały wprowadzone do obrotu, przed wejściem w życie rozporządzenia i zawierają określenie „nalewka”, pomimo że nie spełniają wymagań, mogą pozostać w obrocie do wyczerpania zapasów.
Jeżeli nie masz pewności czy Twój produkt spełnia wymagania przewidziane przez ww. rozporządzenie napisz do nas, a odpowiemy na Twoje pytania.
Zapraszamy do kontaktu z Food Law Centrum Prawa Żywnościowego i Produktowego!
📱 22 398 60 79
📍 Wiejska 17 lok. 6, 00-480 Warszawa
✉️ biuro@food-law.pl
Jakość handlowa przekąsek słonych

Jakość handlowa przekąsek słonych

W listopadzie 2024 roku Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych poinformowała o przeprowadzonych wynikach kontroli jakości przekąsek słonych.