Obowiązkowe zgłoszenie działalności firmy spożywczej
Zanim rozpoczniesz prowadzenie działalności firmy spożywczej musisz dokonać odpowiedniego zgłoszenia do właściwej inspekcji tj. Państwowej Powiatowej Inspekcji Sanitarnej (PPIS), Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS) czy Inspekcji Weterynaryjnej (IW). Powyższy obowiązek będzie wynikał z rodzaju i zakresu prowadzonej działalności.
Zgłoszenie w PPIS
Zgodnie z art. 64 ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia[1] podmioty działające na rynku spożywczym lub na rynku materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością składają wniosek o wpis do rejestru zakładów albo o zatwierdzenie zakładu i o wpis do rejestru zakładów do właściwej ze względu na siedzibę zakładu Państwowej Powiatowej Inspekcji Sanitarnej w terminie co najmniej 14 dni przed dniem rozpoczęcia planowanej działalności.
Przepisy ustawy wskazują na pewne rodzaje działalności, względem których wystarczające będzie jedynie złożenie wniosku o wpis do rejestru bez konieczności jego zatwierdzenia.
Zgłoszenie w WIJHARS
Zgłoszenie działalności do Wojewódzkiego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych właściwego ze względu na miejsce zamieszkania lub siedzibę zgłaszającego, konieczne jest w przypadku podjęcia działalności w zakresie produkcji, składowania, konfekcjonowania i obrotu artykułami rolno-spożywczymi (art. 12 ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych [2]).
Powyższe zgłoszenie dokonuje się nie później niż w dniu rozpoczęcia działalności.
Chętnie odpowiemy na wszelkie pytania dotyczące obowiązku zgłoszenia działalności firmy branży spożywczej, w tym przeprowadzimy również procedury zgłaszania.
Zapraszamy do kontaktu z Food Law Centrum Prawa Żywnościowego i Produktowego!
[1] Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia.
[2] Ustawa z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych.