Piperyna i kwas ALA – nowe uchwały Zespołu ds. Suplementów Diety

Piperyna i kwas ALA – nowe uchwały Zespołu ds. Suplementów Diety

Zespół ds. Suplementów Diety przy Radzie Sanitarno-Epidemiologicznej GIS wydał kolejne uchwały w sprawie piperyny o numerze 1/2022 i kwasu ALA (alfa-liponowego) o numerze 2/2022[1].

W przypadku piperyny Zespół wskazał jako maksymalną dawkę 2 mg w dziennej porcji suplementów diety dla osób dorosłych, z wyłączeniem kobiet w ciąży i w trakcie laktacji. Jednocześnie, w razie obecności w suplemencie piperyny (bez względu na ilość) należy uwzględnić ostrzeżenie: „Nie stosować u dzieci, kobiet w ciąży i w trakcie laktacji.”. Nowe wymogi będą mieć zastosowanie przede wszystkim do produktów zawierających m.in. Piper nigrum oraz Piper longum, najczęściej w formie ekstraktu.

Druga uchwała jest nieco nietypowa. Dotyczy ona bowiem uchylenia uchwały Zespołu ds. Suplementów Diety z dnia 4 marca 2016 r. w sprawie wyrażenia opinii o produkcie o nazwie „Kwas alfa-liponowy (ALA)”. Uchwała ta wskazywała limity kwasu alfa-liponowego w suplementach diety w formie racematu i dla formy aktywnej enacjomeru. Co więcej w uchwale wskazano, że rekomenduje się rozważenie uwzględnienia kwasu ALA w załączniku B załącznika III do rozporządzenia nr 1925/2006[2] tj. wykazu substancji podlegających ograniczeniom.

W FoodLaw na bieżąco monitorujemy pojawiające się uchwały Zespołu ds. Suplementów Diety i informujemy Państwa niezwłocznie o istotnych zmianach. Ponadto w praktyce współpracujemy z przedsiębiorcami w zakresie stosowania zaleceń z uchwał doradzając pod kątem prawno-biznesowym. Zapraszamy do obserwowania naszej strony i kontaktu!

[1] https://www.gov.pl/web/gis/zespol-do-spraw-suplementow-diety

[2] Rozporządzenie (WE) nr 1925/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 20 grudnia 2006 r. w sprawie dodawania do żywności witamin i składników mineralnych oraz niektórych innych substancji (Dz.U. L 404 z 30.12.2006, str. 26—38 ze zm.).

Jakie informacje obowiązkowe powinny znaleźć się na opakowaniu zbiorczym w którym żywność jest prezentowana w obrocie?