Stanowisko EFSA dotyczące kwasu foliowego w suplementach diety i żywności wzbogaconej

Stanowisko EFSA dotyczące kwasu foliowego w suplementach diety i żywności wzbogaconej

Ilość spożywanego przez człowieka kwasu foliowego jest istotna, zwłaszcza gdy witamina ta jest dodatkowo uzupełniana w postaci suplementów diety, czy żywności wzbogacanej. Dlatego na wniosek Komisji Europejskiej Panel EFSA1 ds. Żywienia, Nowej Żywności i Alergenów Pokarmowych (NDA) został poproszony o wydanie opinii naukowej w sprawie tolerowanego górnego poziomu spożycia (UL2) dla kwasu foliowego/folianów w odniesieniu do różnych grup wiekowych. Po przeprowadzeniu przeglądu literatury uznano, że dopuszczalne wartości graniczne uzupełniającego kwasu foliowego z suplementów diety i żywności wzbogacanej ustalone wcześniej przez Komitet Naukowy ds. Żywności zostają zachowane dla wszystkich grup populacji, tj. 1000 μg/dzień dla dorosłych, w tym kobiet w ciąży i karmiących piersią, 200 μg/dzień dla dzieci w wieku 1–3 lat, 300 μg/dzień dla dzieci w wieku 4–6 lat, 400 μg/dzień dla dzieci w wieku 7–10 lat, 600 μg/dzień dla dzieci w wieku 11–14 lat i 800 μg/dzień dla dzieci w wieku 15–17 lat. Dla niemowląt w wieku 4–11 miesięcy ustalono UL na poziomie 200 μg/dzień. Wartości UL mają zastosowanie do łącznego spożycia kwasu foliowego, soli glukozaminowej kwasu (6S)-5-metylotetrahydrofoliowego i L-metylofolianu wapnia, zgodnie z ich dozwolonymi warunkami stosowania.

Ponadto należy zwrócić uwagę na maksymalne poziomy kwasu foliowego określone dla suplementów diety w Uchwale Nr 7/2019 Zespołu ds. Suplementów Diety z 11 czerwca 2019 roku. Zgodnie z ww. Uchwałą dla dorosłych maksymalny poziom wynosi 600 μg/dzień,  w suplementach diety dedykowanych dla kobiet w ciąży ustalono wartość maksymalną na poziomie 800 μg/dzień.

Powyższe wytyczne stanowią ważny punkt odniesienia dla zapewnienia bezpiecznego spożycia  kwasu foliowego uzupełnianego w postaci suplementów diety, czy żywności wzbogacanej.

Scientific opinion on the tolerable upper intake level for folate: EFSA Journal 2023;21(11):8353:

https://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/8353

1EFSA- European Food Safety Authority (Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności)

2UL– tolerable upper intake level (tolerowany górny poziom spożycia)

 

Aktualizacja wyszukiwarki internetowej RWS

Aktualizacja wyszukiwarki internetowej RWS

Europejski Urząd Bezpieczeństwa Żywności zaktualizował wyszukiwarkę Referencyjnych Wartości Spożycia (RWS) (zwaną w skrócie: „DRV Finder”), która jest dostępna na stronie internetowej ...