Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) opublikowała nowe wytyczne!

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) opublikowała nowe wytyczne!

Nowe wytyczne WHO stanowczo odradzają stosowania nie cukrowych substancji słodzących (NSS) w celu kontrolowania masy ciała i zmniejszenia ryzyka chorób niezakaźnych.

WHO podaje, iż długotrwałe stosowanie NSS nie przynosi korzyści w postaci redukcji tkanki tłuszczowej u dorosłych i dzieci. A wręcz przeciwnie – może prowadzić do negatywnych skutków zdrowotnych, takich jak zwiększone ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2, zaburzenia sercowo-naczyniowych, czy zwiększone ryzyko śmiertelności u osób dorosłych.

Zalecenie dotyczy osób, z wyjątkiem już cierpiących na zdiagnozowaną cukrzycę. Obejmuje ono zarówno wszystkie syntetyczne i naturalnie występujące, jak i modyfikowane nieodżywcze substancje słodzące.

Do najpopularniejszych NSS wymienionych przez Światową Organizację Zdrowia należą: cesulfam K, aspartam, adwantam, cyklaminiany, neotam, sacharyna, sukraloza, stewia i pochodne stewii.

Źródło: https://www.who.int/news/item/15-05-2023-who-advises-not-to-use-non-sugar-sweeteners-for-weight-control-in-newly-released-guideline

Jakie informacje obowiązkowe powinny znaleźć się na opakowaniu zbiorczym w którym żywność jest prezentowana w obrocie?