Nowe wytyczne WHO stanowczo odradzają stosowania nie cukrowych substancji słodzących (NSS) w celu kontrolowania masy ciała i zmniejszenia ryzyka chorób niezakaźnych.
WHO podaje, iż długotrwałe stosowanie NSS nie przynosi korzyści w postaci redukcji tkanki tłuszczowej u dorosłych i dzieci. A wręcz przeciwnie – może prowadzić do negatywnych skutków zdrowotnych, takich jak zwiększone ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2, zaburzenia sercowo-naczyniowych, czy zwiększone ryzyko śmiertelności u osób dorosłych.
Zalecenie dotyczy osób, z wyjątkiem już cierpiących na zdiagnozowaną cukrzycę. Obejmuje ono zarówno wszystkie syntetyczne i naturalnie występujące, jak i modyfikowane nieodżywcze substancje słodzące.
Do najpopularniejszych NSS wymienionych przez Światową Organizację Zdrowia należą: cesulfam K, aspartam, adwantam, cyklaminiany, neotam, sacharyna, sukraloza, stewia i pochodne stewii.