Syrop glukozowy pozyskiwany z pszenicy – czy stanowi alergen?

Syrop glukozowy pozyskiwany z pszenicy – czy stanowi alergen?
Zboża zawierające gluten, w tym pszenica, to jeden z alergenów określonych w załączniku II do rozporządzenia nr 1169/2011. Warto jednak wiedzieć, że nie wszystkie produkty na bazie pszenicy są uważane za alergeny. W pkt 1 lit. a) i b) załącznika II wyjaśniono, że syropy glukozowe na bazie pszenicy zawierające dekstrozę oraz maltodekstryny na bazie pszenicy nie są uznawane za alergeny. Niemniej jednak przy założeniu, że obróbka, której są poddawane, najprawdopodobniej nie wpływa na zwiększenie ich alergenności.
Ta informacja jest istotna dla producenta z tego powodu, że jeżeli powyższy warunek jest spełniony, wówczas składnika takiego jak syrop glukozowy pozyskiwany z pszenicy producent nie musi deklarować w wykazie składników produktu jako alergen -tj. nie musi się odnosić w wykazie składników w ogóle do pszenicy.
Warto znać te wyjątki w celu zastosowania poprawnego sposobu deklaracji wykazu składników!
📱 22 398 60 79
📍 Wiejska 17 lok. 6, 00-480 Warszawa
✉️ biuro@food-law.pl
Wyniki nadzoru rynku chmielu

Wyniki nadzoru rynku chmielu

IJHARS w styczniu 2025 r. przedstawiła informacje dotyczące nadzoru rynku chmielu i produktów chmielowych.   W 2024 r.