Nowości w prawie żywnościowym – o czym food business musi wiedzieć

Branża spożywcza stoi przed kolejnymi zmianami w przepisach prawa żywnościowego. Nowe regulacje mają na celu zwiększenie przejrzystości informacji dla konsumentów, poprawę jakości handlowej produktów oraz wzmocnienie działań na rzecz zrównoważonego rozwoju.

Data szkolenia
25 marca 2025- ONLINE NA ŻYWO
Czas trwania
ok. 1 godz.
Koszt szkolenia (1 uczestnik)
Wstęp wolny

Branża spożywcza stoi przed kolejnymi zmianami w przepisach prawa żywnościowego. Nowe regulacje mają na celu zwiększenie przejrzystości informacji dla konsumentów, poprawę jakości handlowej produktów oraz wzmocnienie działań na rzecz zrównoważonego rozwoju.

Podczas bezpłatnego webinaru pokrótce omówimy najważniejsze nadchodzące regulacje, które mogą wpłynąć na działalność firm spożywczych. Wyjaśnimy, jakie kroki warto podjąć już teraz, aby uniknąć potencjalnych ryzyk i sankcji.

Webinar skierowany jest do producentów, importerów i dystrybutorów żywności, a także osób zajmujących się jakością, marketingiem i rozwojem produktów.

Podczas webinaru poruszone zostaną następujące tematy:

  1. Dlaczego warto śledzić zmiany? Przegląd nadchodzących regulacji wpływających na branżę spożywczą.
  2. Zmiany w znakowaniu żywności – co nowego w 2025?
  3. Zmiana ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych – na co zwrócić uwagę?
  4. ESG i Dyrektywa CSRD – raportowanie niefinansowe dla sektora spożywczego.
  5. Rozporządzenie PPWR – nowe obowiązki w zakresie opakowań.
  6. Greenwashing – nowe regulacje i większa kontrola.
  7. Przeciwdziałanie marnowaniu żywności – czy coś się zmienia?

PROWADZĄCY: Szkolenie prowadzi prawniczka Centrum Prawa Żywnościowego i Produktowego  – radca prawny Paulina Szczypkowska.

Uwaga: liczba uczestników ograniczona (decyduje kolejność zgłoszeń).

HARMONOGRAM SZKOLENIA

Czas trwania szkolenia:
10:00 - 11:00

Podczas webinaru poruszone zostaną następujące zagadnienia:

  1. Dlaczego warto śledzić zmiany? Przegląd nadchodzących regulacji wpływających na branżę spożywczą.
  2. Zmiany w znakowaniu żywności – co nowego w 2025?
  3. Zmiana ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych – na co zwrócić uwagę?
  4. ESG i Dyrektywa CSRD – raportowanie niefinansowe dla sektora spożywczego.
  5. Rozporządzenie PPWR – nowe obowiązki w zakresie opakowań.
  6. Greenwashing – nowe regulacje i większa kontrola.
  7. Przeciwdziałanie marnowaniu żywności – czy coś się zmienia?

POZOSTAŁE SZKOLENIA Zobacz także

Food-law.pl - formularz kontaktowy

Czekamy na Ciebie Napisz do nas!

Nasze usługi kierujemy do wszystkich podmiotów prywatnych i publicznych związanych z sektorem rolno-spożywczym: przedsiębiorstw indywidualnych (producenci, przetwórcy, agenci, dystrybutorzy, importerzy) oraz organizacji. Pomagamy wszystkim – od międzynarodowych korporacji po start-upy.