Szkolenie ma na celu przekazanie informacji o aktualnie obowiązujących wymogach prawa oraz planowanych zmianach w zakresie zasad stosowania systemu Nutri-Score w praktyce, w tym aktualizacjach w jego algorytmie.
System Nutri-Score jest coraz bardziej widoczny na półkach sklepowych, choć jego stosowanie jest nadal dobrowolne i budzi wiele kontrowersji. Charakterystyczne logo Nutri-Score znajdziemy obecnie na etykietach produktów marek własnych większości sieci oraz dużych producentów żywności. Idea stosowania tego systemu wpisuje się w unijną „Strategię od pola do stołu” w obszarze promowania zrównoważonej konsumpcji żywności oraz ułatwienia przejścia na zdrową i zrównoważoną dietę. Opinie państw członkowskich UE na temat systemu Nutri-Scoresą mocno podzielone. Sam twórca systemu (Santé Publique France) dokonał przeglądu algorytmu i zaproponował jego zmiany (aktualizacja algorytmu).
Mając na uwadze potrzebę jednakowego informowania konsumentów w całej UE, Komisja Europejska ma przedstawić propozycję unijnego systemu deklaracji wartości odżywczej na froncie opakowania (pod uwagę brane są m.in. rozwiązania systemu Nutri-Score). Producenci zastanawiają się, czy i kiedy system Nutri-Score stanie się obowiązkowy? Ostateczna decyzja KE będzie dla producentów oznaczać konieczność kolejnej zmiany etykiet.
Zapisz się na szkolenie, a dowiesz się m.in.:
- Czy warto obecnie deklarować dobrowolnie wartość odżywczą na przodzie opakowania?
- Czym jest system Nutri-Score i kto może go stosować?
- Jakie produkty mogą być znakowane Nutri-Score?
- W jaki sposób oblicza się wskaźnik literowy Nutri-Score produktu?
- Jakie zmiany zostały wprowadzone w wyniku aktualizacji algorytmu Nutri-Score?
- Czy i kiedy system Nutri-Score stanie się obowiązkowy?
Uczestnicy szkolenia otrzymają certyfikat uczestnictwa oraz materiały szkoleniowe w pliku PDF.
Szkolenie prowadzi specjalista ds. prawa żywnościowego i technologii żywności w Centrum Prawa Żywnościowego i Produktowego – Iga Henc.