Wartość odżywcza na froncie opakowania – Nutri-Score i nadchodzące zmiany

Szkolenie będzie obejmowało omówienie aktualnych regulacji dotyczących deklaracji wartości odżywczej, stosowanych w UE dobrowolnych systemów znakowania wartości odżywczej na froncie opakowania (ze szczególnym uwzględnieniem systemu Nutri-Score).

Data szkolenia
Na zamówienie
Czas trwania
2 godz.
Koszt szkolenia
450 zł netto

Szkolenie będzie obejmowało omówienie aktualnych regulacji dotyczących deklaracji wartości odżywczej, stosowanych w UE dobrowolnych systemów znakowania wartości odżywczej na froncie opakowania (ze szczególnym uwzględnieniem systemu Nutri-Score). Przedstawione zostaną także planowane zmiany prawa w tym zakresie w zależności od rozważanych przez Komisję Europejską rozwiązań związanych z wdrożeniem zharmonizowanego na poziomie UE obowiązkowego systemu FoPNL.

Szkolenie ma na celu przekazanie informacji o aktualnie obowiązujących wymogach prawa oraz planowanych zmianach w zakresie deklaracji wartości odżywczej.

Szkolenie skierowane jest do przedstawicieli branży spożywczej odpowiedzialnych za znakowanie i projekty etykiet, którzy pragną uporządkować dotychczasową wiedzę oraz dowiedzieć się, jakich zmian rozporządzenia nr 1169/2011 w zakresie deklaracji wartości odżywczej mogą spodziewać się w najbliższym czasie. Uczestnicy poznają również stosowane w UE systemy FoPNL, ze szczególnym uwzględnieniem systemu Nutri-Score, a także dowiedzą się o możliwych opcjach rozwiązań FoPNL, które rozważa Komisja Europejska. W trakcie szkolenia zostaną przedstawione również wnioski płynące z najnowszego raportu dotyczącego znakowania wartości odżywczej na froncie opakowania.

Uczestnicy szkolenia otrzymają certyfikat uczestnictwa oraz materiały szkoleniowe w pliku PDF.
Szkolenie prowadzi Iga Henc, Specjalista ds. prawa żywnościowego i technologii żywności w Centrum Prawa Żywnościowego i Produktowego A. Szymecka-Wesołowska i D. Szostek sp. k.

HARMONOGRAM SZKOLENIA

Czas trwania szkolenia:
10:00 - 12:00

Podczas webinaru omówione zostaną następujące zagadnienia:

  1. Wartość odżywcza żywności w kontekście Europejskiego Zielonego Ładu, Strategii od pola do stołu
  2. Deklaracja wartości odżywczej obowiązkowa i dobrowolna – aktualny stan prawny
  3. Podstawy prawne i idea stosowania dobrowolnych systemów znakowania żywności wartością odżywczą
  4. Przykłady systemów FoPNL, m.in. Nutri-Score
  5. Przyszłe zmiany, zharmonizowany FoPNL – jakie opcje rozważa KE?
  6. Wnioski z raportu dotyczącego znakowania wartości odżywczej na froncie opakowania

POZOSTAŁE SZKOLENIA Zobacz także

Plant-based food – prawne aspekty żywności roślinnej

Trend rozwoju sektora żywności roślinnej, jako alternatywy dla produktów odzwierzęcych, stale rośnie. Jeszcze do niedawna była to domena niszowych start-upów, ale obecnie rynkiem tym są coraz bardziej zainteresowane także duże firmy spożywcze, w tym także producenci tradycyjnego mięsa.

Data szkolenia
6 czerwca 2023- ONLINE NA ŻYWO
Koszt szkolenia
450 zł netto zł + VAT

Urzędowe kontrole żywności – prawo i praktyka

Szkolenie dotyczy praktycznych aspektów funkcjonowania w Polsce przebiegu urzędowych kontroli żywności z perspektywy przedsiębiorcy. Szkolenie opiera się na przykładach rzeczywistych decyzji inspekcji kontrolnych i orzeczeń sądowych..

Data szkolenia
13 czerwca 2023
Koszt szkolenia
790 zł netto zł + VAT

Czekamy na Ciebie Napisz do nas!

Nasze usługi kierujemy do wszystkich podmiotów prywatnych i publicznych związanych z sektorem rolno-spożywczym: przedsiębiorstw indywidualnych (producenci, przetwórcy, agenci, dystrybutorzy, importerzy) oraz organizacji. Pomagamy wszystkim – od międzynarodowych korporacji po start-upy.