W jakich przypadkach koniecznym jest wskazanie w nazwie produktu informacji o dodanym białku?

W jakich przypadkach koniecznym jest wskazanie w nazwie produktu informacji o dodanym białku?

Zgodnie z załącznikiem VI cz. A pkt 5 rozporządzenia nr 1169/2011: „W przypadku produktów mięsnych, surowych wyrobów mięsnych i produktów rybołówstwa zawierających dodatek białka jako takiego, w tym hydrolizatów białkowych, z różnych źródeł zwierzęcych, nazwa żywności opatrzona jest informacją o obecności tych białek i o ich pochodzeniu.”.

Przez powyższe należy rozumieć, że obowiązek podawania w nazwie żywności informacji o dodanym białku (w tym hydrolizatów białkowych) pojawia się wtedy, gdy do produktu mięsnego / surowego wyrobu mięsnego / produktów rybołówstwa, dodaje się białko innych gatunków zwierząt. Przykładowo, gdy do mięsa garmażeryjnego z indyka dodaje się białko wieprzowe.

Obowiązek taki nie powstaje natomiast w przypadku, gdy do produktu zostaje dodane wyłącznie białko pochodzenia roślinnego czy też białko tego samego gatunku zwierzęcia.

Aktualizacja wyszukiwarki internetowej RWS

Aktualizacja wyszukiwarki internetowej RWS

Europejski Urząd Bezpieczeństwa Żywności zaktualizował wyszukiwarkę Referencyjnych Wartości Spożycia (RWS) (zwaną w skrócie: „DRV Finder”), która jest dostępna na stronie internetowej ...