Odpowiedź na to pytanie znajdziemy w pkt 6 część A załącznika VI do rozporządzenia nr 1169/2011, zgodnie z którym: „W przypadku produktów mięsnych i surowych wyrobów mięsnych w formie płata, sztuki mięsa, plastra, porcji lub tuszy zwierzęcej nazwa żywności obejmuje informację o dodanej wodzie, jeżeli dodana woda przekracza 5 % wagi gotowego produktu. Ta sama zasada ma zastosowanie do produktów rybołówstwa i przygotowanych produktów rybołówstwa w formie płata, sztuki, plastra, porcji, filetu lub całego produktu rybołówstwa”.
Biorąc pod uwagę powyższe, w nazwie produktu należy uwzględnić informację o dodanej wodzie w sytuacji, gdy:
– produkt ma postać płata, sztuki, plastra, porcji filetu lub tuszy zwierzęcej
oraz
– ilość dodanej wody przekracza wagowo 5 % produktu gotowego.
W tym celu w nazwie produktu można zastosować przykładowo zapis „z dodatkiem wody” / „z dodaną wodą”.