Zawartość soli odżywczej wynikająca z naturalnie występującego sodu

Zawartość soli odżywczej wynikająca z naturalnie występującego sodu

W jakich przypadkach na etykiecie środka spożywczego, można zakomunikować konsumentowi, że deklarowana w tabeli wartości odżywczej sól wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu?

Zgodnie z art. 30 ust. 1 lit. b) rozporządzenia nr 1169/2011 w odpowiednich przypadkach można zamieścić – bezpośrednio w pobliżu informacji o wartości odżywczej – komunikat wskazujący, że zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu.

Poprzez „odpowiednie przypadki” (w których stosowanie powyższego komunikatu będzie zasadne) powinniśmy rozumieć:

  • środki spożywcze, do których nie dodano soli,
  • środki spożywcze, do których nie dodano składników złożonych zawierających sól (np. szynka wieprzowa, ser),
  • środki spożywcze, do których nie dodano substancji dodatkowych takich jak np. węglany sodu, glutaminian monosodowy, azotyn sodu, azotan sodu.
Aktualizacja wyszukiwarki internetowej RWS

Aktualizacja wyszukiwarki internetowej RWS

Europejski Urząd Bezpieczeństwa Żywności zaktualizował wyszukiwarkę Referencyjnych Wartości Spożycia (RWS) (zwaną w skrócie: „DRV Finder”), która jest dostępna na stronie internetowej ...