Producenci produktów „energetycznych” w płynie spotykają się z wyzwaniem jak opracować receptury, aby były zgodne z prawem. Problemy regulacyjne pojawiają się względem najczęściej stosowanych składników.
- L-teanina: jest dozwolona w suplementach diety, o ile pochodzi z roślin, nie jest pozyskiwana syntetycznie.
- Kofeina: dozwoloną ilość należy ustalić w oparciu o dane naukowe.
Bezpieczną dawkę jednostkową i dzienną wskazuje m.in. opinia EFSA ; polskie i unijne przepisy wskazują dodatkowe wymogi dla napojów zawierających powyżej 150 mg kofeiny na 1
- Tauryna: dozwoloną ilość należy ustalić w oparciu o dane naukowe, bezpieczną ilość wskazuje opinia EFSA; polskie przepisy wskazują dodatkowe wymogi dla napojów zawierających taurynę w jakiejkolwiek ilości.
- Guarana: ilość składnika roślinnego należy ustalić w oparciu o dane naukowe; naturalna zawartość kofeiny może wymuszać zawarcie na etykiecie dodatkowych informacji.
- Witaminy: dozwolona ilość witamin uzależniona jest od kwalifikacji produktu.
Jakie jest zatem rozwiązanie dla producentów?
- Modyfikacja składu: zmniejszenie ilości witamin, ekstraktów roślinnych i innych substancji aktywnych – w zależności od oczekiwanego statusu.
- Zmiana objętości opakowania uwzględniając planowaną kwalifikację: suplement diety w mniejszych puszkach / buteleczkach, „zwykły” napój w opakowaniach o standardowej pojemności.
📱 22 398 60 79
📍 Wiejska 17 lok. 6, 00-480 Warszawa
✉️ biuro@food-law.pl
🌐 www.food-law.pl