Wyniki kontroli znakowania mięsa

Wyniki kontroli znakowania mięsa
W kwietniu 2025 r., na terenie całego naszego kraju, zostały przeprowadzone kontrole oznakowania mięsa przez inspektorów IJHARS.
 
W 129 podmiotach skontrolowano asortyment mięsny. Kontrola znakowania mięsa skierowana była głównie na punkty sprzedaży inne niż sklepy wielkopowierzchniowe. Inspektorzy IJHARS skontrolowali następujące obiekty:
  • 56 sklepów mięsnych;
  • 35 sklepów wielobranżowych;
  • 23 targowiska;
  • 15 sklepów wielkopowierzchniowych.
 
Zweryfikowano oznakowanie 450 partii mięsa czerwonego o masie prawie 3 ton. Sprawdzano zgodność kraju pochodzenia z dokumentacją, a także informacje o pochodzeniu — czy są podawane zgodnie z wymaganiami określonymi w przepisach.
 
Nieprawidłowości odnotowane zostały w 52 podmiotach, co stanowiło łącznie około 40 % ogółu skontrolowanych zakładów.
 
Z powodu nieprawidłowego znakowania inspektorzy IJHARS zakwestionowali 172 partie mięsa, co stanowiło około 38 %.
 
Pozostałe nieprawidłowości stwierdzone podczas kontroli IJHARS to m.in.:
  • Brak informacji o pochodzeniu i wizerunku flagi państwa pochodzenia – 127 partii;
  • Brak informacji o gatunku zwierzęcia, z którego uzyskano dany element mięsa – 62 partie;
  • Sprzedaż mięsa przeterminowanego – 4 partie.
 
Więcej informacji dotyczących wyników kontroli znakowania mięsa dostępnych jest na stronie internetowej pod adresem: https://www.gov.pl/web/wijhars-lublin/wymagania-dotyczace-oznakowania-miesa—informacja-dla-sprzedawcow
 
W Centrum Prawa Żywnościowego i Produktowego każdego dnia wspieramy przedsiębiorców z branży spożywczej, w tym również w zakresie znakowania środków spożywczych. Zachęcamy do kontaktu z naszym Zespołem!
 
📱 22 398 60 79
📍 Wiejska 17 lok. 6, 00-480 Warszawa
✉️ biuro@food-law.pl
🌐 www.food-law.pl