Stosowanie tzw. „beauty claims” w suplementach diety wiąże się z pewnymi regulacjami prawnymi. Przedstawiamy Wam ważne informacje na ten temat!
Organizacja Food Supplements Europe opracowała wytyczne dotyczące stosowania określeń związanych z wyglądem skóry, włosów i paznokci. Choć te wytyczne nie są prawnie wiążące, mogą być pomocne w argumentacji. Ważne jest jednak, aby pamiętać, że polskie organy mogą nie akceptować takich rozwiązań i istnieje ryzyko zakwestionowania tych oświadczeń.
Opinia EFSA wskazuje, że stwierdzenia dotyczące „normalnego wyglądu skóry i zachowania jej elastyczności” nie podlegają rozporządzeniu nr 1924/2006. Oznacza to, że możemy korzystać z ogólnych przepisów, zakazujących wprowadzania konsumenta w błąd. W tym przypadku, konieczne jest posiadanie dowodów naukowych uzasadniających deklarowane działanie.
Zalecane składniki z zatwierdzonymi oświadczeniami zdrowotnymi:
Biotyna pomaga zachować zdrową skórę
Cynk pomaga zachować zdrową skórę
Jod pomaga zachować zdrową skórę
Miedź pomaga w utrzymaniu prawidłowej pigmentacji skóry
Niacyna pomaga zachować zdrową skórę
Ryboflawina pomaga zachować zdrową skórę
Witamina A pomaga zachować zdrową skórę
Witamina C pomaga w prawidłowej produkcji kolagenu w celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania skóry
Cynk pomaga zachować zdrowe paznokcie
Selen pomaga zachować zdrowe paznokcie
Biotyna pomaga zachować zdrowe włosy
Cynk pomaga zachować zdrowe włosy
Miedź pomaga w utrzymaniu prawidłowej pigmentacji włosów
Selen pomaga zachować zdrowe włosy
Proponowane modyfikacje „beauty claims”:
– Omega 3:
wspierają barierę lipidową skóry ok
poprawiają elastyczność skóry zachowanie normalnej elastyczności skóry
– Fosfolipidy:
wspierają barierę ochronną skóry ok
wspierają nawilżenie skóry do pominięcia, ponieważ nie dotyczy wyglądu, a funkcji fizjologicznych
Astaksantyna:
zmniejsza widoczność zmarszczek ok
poprawia elastyczność skóry zachowanie normalnej elastyczności skóry
poprawia wygładzenie skóry zachowanie gładkiej skóry
Zachęcamy do śledzenia naszych dalszych publikacji, aby być na bieżąco z najnowszymi wytycznymi i zmianami w prawie żywnościowym.