Zasady użycia hasła „KETO”

Zasady użycia hasła „KETO”
Użycie terminów „keto”, „ketogenny” oraz „ketogeniczny” nie jest obecnie uregulowane w przepisach prawa żywnościowego. Zgodnie z ogólnymi zasadami, hasła stosowane w znakowaniu żywności powinny być jednoznaczne dla konsumenta, aby wiedział, czego może się spodziewać po produkcie.

Kluczowe informacje:

  • Terminologia „keto”/„dieta ketogeniczna” może być kwestionowana, ponieważ dla przeciętnego konsumenta może nie być jasna.
  • Nawet uznając, że konsumenci znają te terminy, trudno przypisać właściwe cechy produktu określanego jako „ketogeniczny” – brak jest jednoznacznych wytycznych w tym zakresie.
  • Odwoływanie się do „diety ketogenicznej” może prowadzić do mylnego wrażenia, że produkty te są przeznaczone wyłącznie dla określonej grupy osób i nie powinny być spożywane przez ogół społeczeństwa.
Masz pytania? Skontaktuj się z nami, a rozwiejemy wszelkie wątpliwości!
📞 22 398 60 79
📌 Wiejska 17 lok. 6, 00-480 Warszawa
📧 biuro@food-law.pl
Znaki segregacji odpadów – Australia

Znaki segregacji odpadów – Australia

W Unii Europejskiej trwają intensywne prace nad nowym rozporządzeniem dotyczącym opakowań, które ma wprowadzić obowiązkowe oznaczenia materiałów opakowaniowych oraz zasady segregacji odpadów...