Zgodnie z przepisami rozporządzenia (UE) nr 1169/2011, żywność nieopakowana obejmuje m.in. produkty pakowane na życzenie konsumenta w miejscu sprzedaży oraz produkty pakowane do bezpośredniej sprzedaży. W przypadku takiej żywności obowiązują inne zasady znakowania niż dla żywności opakowanej.
Najważniejszy obowiązek? — informacja o substancjach lub produktach powodujących alergie lub reakcje nietolerancji, zwanych powszechnie alergenami (art. 44 ust. 1 lit. a) rozporządzenia 1169/2011).
Co więcej, państwa członkowskie mogą wprowadzać dodatkowe wymogi. Zgodnie § 19 ust. 1 rozporządzenia w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych w przypadku żywności nieopakowanej, konsumentowi należy przekazać następujące informacje:
- nazwę środka spożywczego,
- nazwę albo imię i nazwisko producenta,
- wykaz składników,
- oraz w niektórych przypadkach dodatkowe informacje (np. do pieczywa — masę jednostkową, oraz informację „pieczywo produkowane z ciasta mrożonego” albo „pieczywo produkowane z ciasta głęboko mrożonego”).
Dane takie jak wartość odżywcza, data minimalnej trwałości czy warunki przechowywania — są dobrowolne, ale jeśli już je podajesz, muszą być zgodne z przepisami i nie mogą wprowadzać konsumenta w błąd.
Nie wiesz, czy Twój produkt to żywność opakowana czy nieopakowana? Nie jesteś pewien, jakie obowiązki znakowania Cię dotyczą?
Napisz do nas — przeanalizujemy Twoją sytuację, wyjaśnimy kwalifikację Twojego produktu i przekażemy jasne, praktyczne wytyczne, jak prawidłowo go oznakować.
📱 22 398 60 79
📍 Wiejska 17 lok. 6, 00-480 Warszawa
✉️ biuro@food-law.pl
🌐 www.food-law.pl