13 marca 2024 roku do ogłoszenia skierowane zostało rozporządzenie Ministra Zdrowia w sprawie substancji wzbogacających dodawanych do żywności.
Określa ono środki spożywcze, do których obligatoryjnie dodawane są witaminy lub składniki mineralne oraz ich maksymalne poziomy. Do wspomnianych środków spożywczych zaliczono sól kuchenną oraz tłuszcze, z wyjątkiem tłuszczów mlecznych (masła, masła o zawartości trzech czwartych tłuszczu, masła półtłustego oraz tłuszczu mlecznego do smarowania).
Ponadto, z uwagi na konieczność zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego konsumentów, rozporządzenie wprowadza wykaz substancji innych niż witaminy i składniki mineralne zakazanych w produkcji środków spożywczych. Wśród nich znalazły się między innymi chlorowodorek johimbiny oraz grupa johimbiny, DMAA, ewodiamina, pankreatyna, świerzbiec właściwy (Mucuna pruriens) czy pieprz metystynowy (Piper methysticum), znany również jako kava kava.
Co istotne, nowe rozporządzenie przewiduje także zmianę przepisów w zakresie minimalnej ilości witamin i składników mineralnych w żywności wzbogaconej w celu uzyskania ich zgodności z rozporządzeniem unijnym nr 1169/2011. Polskie rozporządzenie przyjmowało bowiem dotychczas taką samą dla wszystkich środków spożywczych podstawę wyliczenia znaczącej (czyli minimalnej) ilości dodawanych witamin lub składników mineralnych (tj. 15 % zalecanego dziennego spożycia określonego w przepisach prawa żywnościowego) i nie uwzględniało odstępstwa przewidzianego dla napojów w przywołanym rozporządzeniu nr 1169/2011. Nowe rozporządzenie w sprawie substancji wzbogacających dodawanych do żywności ustala natomiast znaczącą ilość witamin i składników mineralnych dla napojów zgodną z przepisami unijnymi, tj. na poziomie 7,5 % referencyjnych wartości spożycia.


Chcesz być na bieżąco ze zmianami w prawie żywnościowym? Poznaj nasz Biuletyn FoodLaw365, który dostarczy Ci informacji o nowych przepisach, orzecznictwie i decyzjach organów
https://food-law.pl/biuletyn
