W kwietniu 2025 r. w systemie rządowego centrum legislacji opublikowano projekt rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z 2025 r. zmieniający rozporządzenie w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej dżemów, konfitur, galaretek, marmolad, powideł śliwkowych oraz słodzonego przecieru z kasztanów jadalnych, który ma na celu wdrożenie do polskiego porządku prawnego przepisów dyrektywy Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2024/1438, która nowelizuje m.in. dyrektywę 2001/113/WE w sprawie dżemów, galaretek i marmolady.
Zmiany te mają sprzyjać tworzeniu bardziej zrównoważonego systemu żywnościowego w UE poprzez promowanie przetworów owocowych o wyższej zawartości owoców i niższej zawartości cukrów, a także ułatwić konsumentom podejmowanie lepszych decyzji zakupowych.
Co się zmienia?
- Nazwa „marmolada” zostanie doprecyzowana – „marmolada z owoców cytrusowych”.
- W dżemach i galaretkach będzie można stosować zagęszczone soki owocowe jako składnik opcjonalny.
- Minimalna ilość owoców w dżemach wzrośnie nawet do 500 g/kg produktu.
- Możliwość produkcji dżemów o niższej zawartości cukrów zgodnie z przepisami rozporządzenia 1924/2006.
Planowane wejście w życie: czerwiec 2026 r.
Warto zacząć analizę receptur, etykiet i procedur jakościowych już teraz. To nie tylko kwestia zgodności z prawem – to także szansa, by wyróżnić się na rynku produktami o lepszym profilu żywieniowym.
W Centrum Prawa Żywnościowego i Produktowego każdego dnia wspieramy podmioty z branży spożywczej m.in. w zakresie zapewnienia zgodności znakowania środków spożywczych. Zapraszamy do kontaktu!
📌 Szczegóły projektu dostępne pod linkiem: https://legislacja.rcl.gov.pl/projekt/12396552/katalog/13120954#13120954
📱 22 398 60 79
📍 Wiejska 17 lok. 6, 00-480 Warszawa
✉️ biuro@food-law.pl
🌐 www.food-law.pl