Znakowanie głównym problemem jakości handlowej świeżych owoców i warzyw oraz ziemniaków na rynkach hurtowych

Znakowanie głównym problemem jakości handlowej świeżych owoców i warzyw oraz ziemniaków na rynkach hurtowych
Kolejna kontrola IJHARS we współpracy z PIS (maj 2024) dotycząca jakości handlowej świeżych owoców i warzyw oraz ziemniaków, tym razem na rynkach hurtowych w Krakowie, Lublinie, Poznaniu, Rzeszowie, Szczecinie i Warszawie, pokazała, że nadal głównym problemem jakości handlowej w tym sektorze jest prawidłowe znakowanie.
Kontrolą jakości handlowej, w tym znakowania objęto 73 partie, o łącznej masie 41 159,1 kg pomidorów, ogórków, sałaty, młodej kapusty, truskawek oraz ziemniaków.
Nieprawidłowości stwierdzono w 10 z 17 skontrolowanych podmiotach, dotyczyły głównie znakowania produktów krajowych i zagranicznych:
całkowity brak oznakowania, np. truskawki z Grecji, kapusta z Macedonii, ziemniaki z Rumunii,
brak cech identyfikacyjnych pakującego/wysyłającego, np. pomidor gałązka z Holandii,
brak oznakowania w języku polskim, tj. truskawki z Grecji, ziemniaki z Grecji,
brak kodu identyfikującego partię, tj. ziemniaki z Hiszpanii.
W związku ze stwierdzonymi nieprawidłowościami wobec podmiotów wprowadzających do obrotu ww. produkty niespełniające wymagań jakości handlowej prowadzone są postępowania administracyjne, których konsekwencją będą sankcje przewidziane prawem.
Brak prawidłowego oznakowania świeżych owoców i warzyw na rynku hurtowym może znacznie utrudniać lub nawet uniemożliwiać sprzedawcom detalicznym spełnienie ich obowiązków informacyjnych względem konsumenta finalnego.
Źródło: strona internetowa IJHARS
W Centrum Prawa Żywnościowego i Produktowego każdego dnia wspieramy podmioty z branży spożywczej w zapewnieniu zgodności z wymogami prawa żywnościowego – zachęcamy do kontaktu z nami!
📞 22 398 60 79
📌 Wiejska 17 lok. 6, 00-480 Warszawa
📧 biuro@food-law.pl
Znakowanie miodu

Znakowanie miodu

„Miód” jest to naturalnie słodka substancja produkowana przez pszczoły (Apis mellifera) z nektaru roślin lub wydzielin żywych części roślin, lub wydalin owadów wysysających żywe częśc...