„Miód” jest to naturalnie słodka substancja produkowana przez pszczoły (Apis mellifera) z nektaru roślin lub wydzielin żywych części roślin, lub wydalin owadów wysysających żywe części roślin, zbieranych przez pszczoły, przerabianych przez łączenie specyficznych substancji z pszczół, składanych, odwodnionych, gromadzonych i pozostawionych w plastrach miodu do dojrzewania.
Do podstawowych elementów znakowania miodu należą:
- nazwa produktu – „miód”,
- pełna nazwa rodzaju i odmiany miodu,
- oznaczenie danych identyfikujących producenta,
- ilość netto,
- data minimalnej trwałości,
- numer partii,
- warunki przechowywania,
- nazwa państwa lub państw pochodzenia, w których miód został zebrany.
Jakie jeszcze informacje powinny znaleźć się na etykiecie środka spożywczego oraz jakie parametry fizyko-chemiczne musi spełniać miód? Podpowiemy! W Centrum Prawa Żywnościowego i Produktowego każdego dnia wspieramy podmioty z branży spożywczej. Zachęcamy do kontaktu z naszym Zespołem!
📱 22 398 60 79
📍 Wiejska 17 lok. 6, 00-480 Warszawa
✉️ biuro@food-law.pl
🌐 www.food-law.pl